Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pvi put posle 25 godina: Španski lekari u štrajku

  U Španiji su lekari prvi put nakon 25 godina štrajkovali tražeći „kvalitetno zdravlje“, prenosi Anadolija.

  U Španiji, jednoj od zemalja koja je najviše pogođena koronavirusom, širom zemlje održan je jednodnevni štrajk na poziv Konfederacije lekarskih sindikata (CESM).

  Zbog štrajka došlo je i do odgađanja operacija koje nisu bile hitne. CESM je naveo da je učešće u štrajku bilo 85 posto.

  Dok su zbog štrajka održani protesti u mnogim gradovima, lekari su se okupili ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Madridu, rekavši da su protiv uslova rada, koji su pogoršani pandemijom i vladinim merama.

  Sindikalni zvaničnici objasnili su da je glavni razlog štrajka odluka koju je donela vlada leve koalicije zbog kovid-19, kojom se lekarima omogućava rad u drugim zdravstvenim područjima bez obzira na njihovu specijalizaciju i olakšava pravo stranih lekara na rad u Španiji.

  Pod parolom „kvalitetno zdravlje“, lekari su zahtevali da se poboljšaju uslovi rada, da lekari rade samo u oblastima za koja su specijalizovani, da se poveća broj osoblja i uloži više u državne zdravstvene službe.

  Danijel Bernabeu, potpredsednik udruženja lečnika i zdravstvenih radnika u Madridu, izjavio je da je nedostatak ulaganja u zdravstvo i dugotrajan rad pod lošim uslovima postao još ozbiljniji sa kovid-19.

  „Kovid-19 pokazao je da naša zdravstvena infrastruktura nije dovoljna protiv krize. Nismo mogli brinuti o drugim pacijentima zbog kovid-19. Po našem mišljenju, ovo je vrlo ozbiljan problem i posebno nepodnošljiv za građane“, rekao je Bernabeu.

  Doktorka Begona Dijas rekla je da su problemi koji su se dugo nakupljali zbog zdravstvenih prekida i lošeg upravljanja dosegli nepodnošljivu dimenziju s kovid-19. „Kažemo da je dosta“, poručila je Dijas.

  Lekari su najavili da će nastaviti da štrajkuju svakog poslednjeg utorka u mesecu, dok njihovi zahtevi ne budu uzeti u obzir i dok ne sednu za pregovarački sto sa vladom.

  Španija je, prema sajtu worldometers.info, šesta zemlja na svetu po broju obolelih od kovid-19, sa više od 1.1 miliona slučajeva. Umrlo je više od 35.000 obolelih.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE