Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putnik

  Doručak iz Meka koštao ga 2.000 USD: Hteo da PROŠVERCUJE obrok pa kažnjen

  Putnik koji je putovao sa Balija u Australiju platio je visoku cenu za Mekdonaldsov doručak. Neimenovani putnik kažnjen je novčanom kaznom od 2.664 australijska dolara, 1.874 američkih dolara, nakon što su prošle nedelje u njegovom prtljagu pronađena dva neprijavljena jajeta, goveđe kobasice i kroasan sa šunkom pri dolasku na aerodrom Darvin na severnoj teritoriji zemlje.

  Incident se dogodio nekoliko dana nakon što su australijske vlasti uvele nova stroga pravila o biološkoj bezbednosti. Povod je bolest stopala i usta (FMD) u Indoneziji koja se proširila na Bali, popularnu destinaciju za australijske turiste.

  Njihovo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva saopštilo je da je pas detektor po imenu Zinta otkrio „neprijavljene rizične proizvode“. Tu spadaju artikli brze hrane, u putnikovom rancu.

  „Ovo će biti najskuplji Maccas obrok koji je ovaj putnik ikada imao“, rekao je Marej Vat, ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u saopštenju.

  Čizburger, putnik

  čizburger, putnik, mekdonalds (Pixabay)

  Ova kazna je dvostruko veća od cene avionske karte za Bali. Kako on kaže, nema simpatija prema ljudima koji odluče da ne poštuju stroge mere biološke bezbednosti Australije. Nedavna otkrića pokazuju da će svako biti uhvaćen.

  U saopštenju se dalje potvrđuje da je putniku izdato „obaveštenje o kršenju prava jer nije prijavio potencijalne stavke visokog biološkog rizika i dao je lažni i obmanjujući dokument“. Zaplenjeni proizvodi se pre uništavanja testiraju na bolest stopala i usta.

  „Australija je bez FMD-a i želimo da tako i ostane“, dodao je Vat, piše CNN.

  Uvedene mere u Australiji zbog bolesti

  Prošlog meseca savezna izvršna Vlada Australije najavila je paket biosigurnosti vredan 9,8 miliona dolara. U njemu su nove mere uvedene preko granica zemlje, uključujući sanitarne prostirke za noge na svim međunarodnim aerodromima i pse za biosigurnost stacionirane na aerodromu Darvin i Kerns, nakon što je veoma zarazna bolest počela da se širi preko stoke u Indoneziji.

  Avionska karta, aerodrom (Pixabay)

  Stručnjaci procenjuju da bi epidemija u Australiji mogla da donese ekonomski udarac do 80 milijardi dolara.

  „Putnici koji stižu iz Indonezije biće pod mnogo strožim nadzorom biološke bezbednosti zbog prisustva bolesti usta i stopala (FMD) u Indoneziji“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

  Kolika je kazna za kršenje zakona?

  Neprijavljivanje rizika za biosigurnost značiće kršenje australijskih zakona o biološkoj bezbednosti. Svakome, za koga to utvrde, može biti izdato obaveštenje o kršenju u iznosu do 2.664 dolara.

  Putnicima koji ulaze u Australiju sa privremenim vizama mogu biti poništene vize. I ako je tako, biće odbijen ulazak u zemlju.

  Australija

  Australija (Pixabay)

  Iako je FMD relativno bezopasan za ljude, izaziva bolne plihove i lezije na ustima i stopalima životinja sa papcima kao što su goveda, ovce, svinje, koze i kamile. Sprečava ih da jedu i izaziva i smrt u nekim slučajevima.

  Bolest mogu da prenesu žive životinje. Meso i mlečni proizvodi, kao i odeća, obuća mogu predstavljati rizik, pa čak i prtljag ljudi koji su došli u kontakt sa zaraženim životinjama.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE