Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PUPS je zabrinut: Penzija postaje socijalna pomoć

  Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) upozorila je danas da ukoliko se u Srbiji nastave sadašnji populacioni i ekonomski trendovi, koji utiču na finansijsku održivost penzijskog sistema, uskoro  se može dogoditi da penzije budu na nivou osnovne socijalne pomoći ili tek nešto više od toga.

  PUPS je naveo da je obavezno penzijsko osiguranje, kakvo danas funkcioniše u Srbiji, osmišljeno kao proces u kojem trenutno zaposleni uplaćuju sredstva u penzioni fond da bi mogle se isplaćuju penzije, kao i da je za funkcionisanje tog procesa potrebno da tri zaposlena uplaćuju sredstva od kojih će se isplaćivati penzija jednog penzionera, odnosno da odnos broja penzionera i broja zaposlenih bude barem 1:3.

  Navodi se da prosečna penzija u Srbiji iznosi oko 25.000 dinara, a najveći procenat penzionisanih (21 odsto) prima izmedju 10 i 15 hiljada dinara, dok 131.000 najsiromašnijih dobija penziju manju od 10.000 dinara.

  „Već tri godine se penzije ne izjednačavaju sa rastom cena (potrošačkom korpom), dok je uskladjivanje sa rastom zarada prestalo 2003. godine“, naveo je PUPS.

  Po podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji trenutno ima 2.576.138 zaposlenih, a po podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje 1.716.274 ljudi prima penzije što znači da je odnos 1:1,5, piše u saopštenju.

  Dodaje se da, kada bi svi nezaposleni našli posao taj odnos bi bio 1:1,45 što, kako navode, opet nije dovoljno za održivost ovakvog penzijskog sistema.

  „Problem finansijske održivosti penzijskog sistema ukoliko se broj zaposlenih smanjuje, a broj penzionera raste države prevazilaze povećanjem zaposlenosti, produženjem radnog veka ili garancijom države koja iz budžeta obezbedjuje nedostajuća sredstva za isplatu penzija, a ponegde se formiraju rezervni fondovi sa istom namenom“, navodi se u saopštenju.

  Jedno od rešenja problema penzijskog sistema u budućnosti je i stvaranje uslova da mladi u značajnijem broju ostaju na selu i istovremeno u većem broju ulaze u sistem penzijskog osiguranja, a da je za to prvenstveno potrebna razvijena komunalna i putna infrastruktura, obrazovne i zdravstvene institucije i mogućnost ostvarivanja dovoljnih prihoda za „urbani život u ruralnoj sredini“, naveo je PUPS.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE