Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ptice selice skreću sa rute zbog rata u Ukrajini

  Veliki pegavi orlovi, ptice grabljivice koje žive u Evropi, Aziji i Africi, izuzetno su retke. Procenjuje se da u celom svetu postoji manje od 10.000 jedinki. Međunarodna unija za očuvanje prirode svrstava ih u ranjivu vrstu čija populacija pada.

  Orlovi su skoro potpuno nestali iz zapadne Evrope, a sada, prema studiji objavljenoj u časopisu „Current Biology“, postoji još jedna pretnja s kojom se moraju suočiti, a to je rat u Ukrajini koji im je promenio migracionu rutu.

  Svakog proleća stotine grabljivica leti preko Ukrajine na sever do gnjezdišta u južnoj Belorusiji. Naučnici su otkrili da su veliki pegavi orlovi počeli da odstupaju od uobičajenih putanja leta zbog ratnih sukoba na tom području.

  Glavni autor studije, Čarli Rasel, naučnik specijalizovan za životnu sredinu na Univerzitetu Istočna Anglija u Engleskoj, kazao je za CNN da otkako je rat počeo u februraru 2022. godine posmatraju i pitaju se šta znači za ptice i kako će prolaziti kroz to područje.

  U celom svetu ljudske aktivnosti dovode životinje selice u opasnost. Izveštaj Programa UN za životnu sredinu pokazao je da se gotovo polovina migratornih vrsta na Zemlji suočava s padom populacije, a jedna od pet vrsta koje su naučnici naveli je pred izumiranjem.

  Ratovi izrazito negativno utiču na divlje životinje

  Ljudi već dugo ometaju migracione puteve životinja, uništavajući im staništa, gradeći puteve kroz migracijske rute, emitujući buku i svetlosno zagađenje i uzrokujući klimatske promene.

  Naučnici za Gardijan kažu da ratni sukobi imaju izrazito negativan uticaj i na divlje životinje. Praćenje pomoću GPS-a pokazalo je da su veliki pegavi orlovi morali da lete oko 85 kilometra duže nego prethodnih godina i da su više skrenuli sa uobičajene putanje.

  Ženkama je trebalo 246 sati više da dovrše putovanje, a mužjacima 181 sat. Dok su bili na putu do svojih mesta za razmnožavanje, oko 30 odsto praćenih ptica zaustavilo se, u poređenju s prethodnih 90 odsto. Duž ruta migracija, ptice se zaustavljaju na mestima koja im pružaju hranu, vodu i sklonište za odmor i oporavak.

  „Ovakve smetnje mogu imati značajan uticaj na ponašanje i kondiciju orlova“, kaže Rasel dodajući da će „na jedinke koje se razmnožavaju u tim područjima i druge vrste koje su manje sposobne da odgovore na uznemiravanje, uticaj biti mnogo veći.“

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE