Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi sastanak FRILENSERA u Vladi Srbije: Ništa konkretno, ali utisak POZITIVAN (VIDEO)

  U što skorijem roku bi trebalo da se pronađe adekvatano rešenje, kako bi radnici na internetu mogli da nastave sa radom, saopšteno je posle sastanka u Vladi Srbije sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu.

  Premijerka Ana Brnabić održala je sastanak sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu, sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, saopštila je Vlada Srbije.

  Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

  Dogovoreno je da se naredne nedelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad i Poreske uprave, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije, i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

  Sagovornici su se saglasili da neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem „stana na dan“, treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene, navodi se u saopštenju.

  Predsednica vlade istakla je da je Vlada spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

  Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

  Cilj vlade je, prema rečima premijerke, da se u što skorijem roku pronađe adekvatano rešenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

  Sastanku je prethodila najava Udruženja radnika na internetu da je obustava slanja poreskih rešenja, poziva i opomena uslov bez koga frilenseri neće ni započinjati razgovore sa državom o svom statusu.

  Nakon sastanka, na profilu udruženja objavljen je video u kojem su objavili da nikakva odluka nije doneta, ali i da se stekao utisak da su predstavnici vlasti spremni da se situacija reši.

  Izvor: BIZLife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE