Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MOJA PRVA PLATA: Šta kažu poslodavci – da li će zaposliti mlade kadrove?

  Vlada Srbije nedavno je pokrenula program „Moja prva plata“ sa ciljem da podstakne zapošlјavanje mladih i rešavanje problema nedostatka kadrova u privredi.

  Kod 7.524 poslodavaca i 12.559 oglašenih pozicija, konkurisao je 17.081 kandidat.

  Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

  U Privrednoj komori Srbije za BIZLife portal kažu da su najviše prijava podneli poslodavci iz sektora trgovine, prerađivačke industrije, metalske industrije.

  Treći po broju prijava poslodavaca i traženih kandidata je sektor stručne, naučne i inovacione delatnosti u koji su svrstani računovodstveni i revizorski poslovi i konsalting.

  Za više od 70 odsto oglašenih radnih pozicija poslodavci su tražili kandidate sa završenim srednjem obrazovanjem.

  Najveći broj se odnosi na prodavce u maloprodaji, administrativne službenike, mašinske tehničare, konobare, knjigovođe, medicinske sestre, magacionere,kuvare, bravare, mašinbravare.

  Što se tiče poslova za mlade sa visokim obrazovanjem, najviše se traže mladi ekonomisti i pravnici, mašinski, građevinski i elektro inženjeri, lekari i stomatolozi.

  Kada je reč o tome kako to izgleda u praksi, u kompaniji DTL (Domaći trgovački lanac) koja je učestvovala u ovom programu za BIZLife portal kažu da su zaposlili dva kandidata ekonomske struke – mlade ljude koji su nedavno završili fakultete.

  Dejan Kuzeljević, direktor maloprodaje smatra da je važna šansa koja se kroz ovaj program daje mladima kao i mogućnost da se ostvare, ali i prilika da svoj profesionalni život vežu za Srbiju.

  Mladi kadrovi koji su došli imaće svog mentora koji će ih usmeravati i voditi njhovo profesionalno učenje, a takođe, imaće i deo praktične obuke na terenu u nekom maloprodajnom objektu kako bi stekli osećaj za taj deo posla.

  “Nakon isteka programa, ukoliko se kandidati budu pokazali kao kvalitetni kadrovi na pozicijama na kojima su primljeni, DTL će im ponuditi i stalno zaposlenje. Imamo potrebe za još jednim delom mladih školovanih ljudi u drugim delovima firme, te ako bude prilike, konkurisaćemo i za dodatni broj radnika”, kaže Kuzeljević.

  Sagovornik BIZLife portala ukazuje da se generalno, u maloprodaji kao grani već sada oseća nedostatak zaposlenih, a procena je da će to biti sve izraženije.

  “Ovo je težak posao u kome je i nedelja radni dan i većina naših zaposlenih tada radi a slobodne dane mogu da koriste tokom nedelje. To otežava u jednom delu opredeljenje radnika da izaberu rad u maloprodaji te se više okreću delatnosti koje ne rade tih dana bez obzira na ponuđenu zaradu”, ističe Kuzeljević.

  Jasmina Petković, Roaming Networks

  Jasmina Petković, rukovodilac Sektora za selekciju i regrutaciju u kompaniji Roaming Networks, koja je jedan od vodećih sistem integratora u oblasti ICT-a u regionu, kaže da su putem projekta “Moja prva plata” zaposlili 10 kandidata, koji pripadaju generaciji od 1991. do 1998. godišta.

  Među kandidatima su četiri inžinjera elektrotehnike, dva diplomirana pravnika, dvoje diplomiranih ekonomista, jedan diplomirani psiholog i jedan kandidat koji je završio srednju pravno-birotehničku školu.

  Plan je da ih polako upoznamo sa strukturom, načinom rada, procedurama, vrednostima i kulturom koju negujemo u okviru kompanije, objašnjava Petković.

  Paralalelno sa tim, uvode se i u posao za poziciju na koju su primljeni.

  „Cilj nam je da, nakon devet meseci, polaznici mogu potpuno samostalno da obavljaju svoje zadatke, a da se, nakon završetka programa i pozitivne evaluacije kod nas i zaposle“, kaže Petković.

  Budući da zaposleni rade sa novim tehnologijama, pored standardnih kanala pronalaska novih kandidata (sajtovi za zapošljavanje, društvene mreže…), u ovoj kompaniji u poslednjih godinu dana dominira sistem preporuka jer su se one pokazale kao jedan od najkvalitetnijih i najbržih izvora pronalaska kandidata sa relevantnim znanjem i iskustvom.

  U Roaming Networks zahvaljujući programu praksi za mlade inženjere koji se realizuje već sedam godina, prošlo je više od 300 mladih inženjera, od kojih je preko 200 dobilo ugovor o radu nakon završene prakse.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE