Prvi put u 228 godina dugoj istoriji Muzej Luvr će VODITI ŽENA (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi put u 228 godina dugoj istoriji Muzej Luvr će VODITI ŽENA (FOTO)

  Po prvi put od njegovog osnivanja, muzejom Luvr u Parizu rukovodiće žena.

  Loren de Kar (54), trenutniog predsednika Muzeja Orse i Muzeja Oranžerije, imenovao je u sredu francuski predsednik Emanuel Makron za novog predsednika i direktora Luvra.

  De Kar će 1. septembra preuzeti novu funkciju od Žan-Luk Martineza, koji je na čelu Livra već osam godina, a tražio je i treći mandat.

  Martinez, školovani arheolog iz radničke klase, postao je direktor 2013. godine nakon duge vladavine istoričara umetnosti više klase. Čini se da je imenovanje Loren de Kar povratak ovoj tradiciji. Naime, nova direktorka potiče iz francuske plemićke porodice uglednih pisaca, a uža specijalnost joj je slikarstvo 19. veka.

  (AP Photo/Thibault Camus)

  Loren De Kar započela je karijeru kao kustos u Muzeju Orse 1994. godine, pre nego što je 2007. preuzela Agenciju francuskih muzeja, vladino telo odgovorno za otvaranje Luvra u Abu Dabiju. Taj projekat, vredan gotovo milijardu evra, pratila su odlaganja i rastuće nezadovoljstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, a kada je Martinez preuzeo Luvr, smenio je De Karovu i postavio na čelo Agencije kustosa i arheologa Žan-Fransoa Šarnijea.

  De Kar je postala direktor Muzeja Oranžerije, posvećenog impresionizmu, a 2017. godine i Muzeja Orse, u kojem je posebno bila fokusirana na socijalnu ulogu muzejske ustanove. Pod njenim vođstvom, Muzej Orse organizovao je poznatu izložbu 2019. godine reprezentacija crnih ženskih figura na zapadnom slikarstvu 19. veka.

  (AP Photo/Thibault Camus)

  Ranije ovog meseca, muzej je ponovo otvoren nakon zatvaranja zbog koronavirusa izložbom o uticaju darvinizma na umetnost tog doba. U martu je Orsej takođe bio prvi francuski muzej koji je dobrovoljno vratio sliku koju su nacisti oteli.

  De Kar je odmah obećala da će produžiti radno vreme Luvra, koji trenutno zatvara vrata u 17:30, kako bi privukao mlađe posetioce. To je inače potez koji je i Martinez planirao.

  Prema izjavi francuskog ministarstva kulture, prioriteti novog direktora uključivaće negovanje „dijaloga između antičke umetnosti i savremenog sveta“ i širenje publike muzeja sa posebnom pažnjom na mlade.

  Pre pandemije, Luvr je zavisio od međunarodnih turista koji su, prema saopštenju muzeja, 2019. činili oko 75% posetilaca.

  (AP Photo/Thibault Camus)

  (AP Photo/Thibault Camus)

  (AP Photo/Thibault Camus)

  (AP Photo/Thibault Camus)

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE