
Prvi put se u svetu obeležava Međunarodni dan krompira
U decembru 2023. godine, Generalna skupština UN proglasila je 30. maj Međunarodnim danom krompira. Ove godine se obeležava prvi Međunarodni dan krompira, a fokus je na doprinosu krompira životima proizvođača i potrošača.
Milenijumima stara hrana poreklom iz južnoameričkih Anda koja je stigla do Evrope u 16. veku, a zatim se proširila širom sveta, mnogo je više od izvora ishrane, piše The Food and Agriculture Organization (FAO).
Krompir je važna komponenta za obezbeđivanje pristupačnog i hranljivog povrća i poboljšanih uslova za život u ruralnim i drugim oblastima gde su prirodni resursi, posebno obradivo zemljište i voda, ograničeni, a inputi skupi. Sposobnost useva da raste u različitim uslovima čine ga povoljnim izborom.
Krompir je takođe klimatski prihvatljiv usev, jer proizvodi niske nivoe emisije gasova staklene bašte u poređenju sa drugim kulturama.
Vrste krompira i proizvodnja
U protekloj deceniji, globalna proizvodnja krompira porasla je za 10 procenata, što je dovelo do rasta zaposlenosti i prihoda. Međutim, još toga treba da se uradi kako bi se iskoristio pun potencijal useva u cilju okončanja gladi i neuhranjenosti na globalnom nivou.
Osim toga, postoje različite vrste krompira, sa više od 5.000 poboljšanih sorti i domaćih sorti farmera, od kojih su mnoge jedinstvene za njihovu prvobitnu lokaciju u Latinskoj Americi.
Oko 150 divljih srodnika kultivisanog krompira pokazuje široku genetsku varijaciju sa nizom osobina, uključujući sposobnost prilagođavanja različitim proizvodnim okruženjima, otpornost na štetočine i bolesti i različite karakteristike krtola.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. Prijavite se na naš newsletter.
Izvor: BIZLife
Foto: Pexels