Prvi grad u Srbiji uveo vaučere za ogrev

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi grad u Srbiji uveo vaučere za ogrev

  Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji koji uvodi energetske vaučere, kao vid pomoći građanima za predstojeću zimu.

  Vrednost vaučera biće 10.000 dinara, a pravo na korišćenje utvrdiće stručna komisija. Ovaj predlog su usvojili odbornici Skupštine grada, piše Euronews Srbija.

  Kubik drva na stovarištima u Srbiji ovih dana košta i do 12.000 dinara, a toliko košta i tona najjeftinijeg uglja, dok peleta nema bez 38.000 dinara. Kada se zna da jedna porodica tokom zime potroši od četiri do pet metara drva, jasna je svaka računica da će mnogima biti teško da ugreju sobe tokom predstojeće zime.

  “Ovom odlukom je predviđeno da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća Toplifikacija, kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja. Ovo pravo će moći da ostvare socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu. Vrednost vaučera iznosi maksimalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na ovu vrstu povlastice odlučivaće komisija”, kaže za Euronews Dražen Riđošić, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu.

  Ugalj, Evropska unija

  Ugalj (Pixabay)

  Ovu subvenciju moći će da dobiju domaćinstva čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara. Kriterijumi za rangiranje će biti i imovinsko stanje i broj članova porodice.

  Građani će vaučerima moći da plate račune komunalnom preduzeću ili da kupe ogrev, ali će morati da podnesu zahtev i kasnije da prilože otpremnicu i račun.

  “Sremska Mitrovica je prvi grad koji uvodi ovu subvenciju, jer smo hteli da olakšamo predstojeću zimu našim građanima. Za ovu godinu imamo dovoljno novca, mada ne znamo još tačno koliko domaćinstava će se prijaviti”, napominje Riđošić.

  Subvencije potrebne i na državnom nivou

  Pravnik iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije Mladen Alfirović kaže da je ideja o uvođenju energetskih vaučera dobra i da bi trebalo i država da osmisli sličan način da pomogne najugroženijim građanima.

  “Nemačka izdvaja milijarde evra za podršku građanima zbog energetske krize i sigurno da mi ne možemo sa njima da se poredimo, ali trebalo bi da se osmisli način kako da se olakša predstojeći period stanovništvu koje je u teškom položaju. Postoji uredba o energetski ugroženom kupcu i njome je regulisano koja domaćinstva mogu da ostvare popust na električnu energiju, gas i toplotnu energiju, pa bi po sličnom modelu mogli da se uvedu i energetski vaučeri za plaćanje ogreva”, smatra Alfirović.

  Izvor: Euronews

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE