Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva zemlja ODOBRILA Fajzerovu vakcinu i naručila 40 miliona doza

  Velika Britanija je prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Fajzer (Pfizer) i Bajontek (BioNTech).

  Britanski regulator je naveo da je vakcina, koje je efikasno oko 95 odsto u borbi protiv kovida, bezbedna za upotrebu, javlja BBC.

  „Vlada je danas prihvatila preporuku Nezavisne regulatorne agencije za lekove i zdravstvo da odobri upotrebu vakcine kovid-19 kompanija Fajzer/BioNTek“, rekao je portparol vlade.

  On je naveo da će „vakcina biti dostupna u celoj Velikoj Britaniji od sledeće nedelje“

  Velika Britanija je naručila 40 miliona doza ove vakcine, što je dovoljno za vakcinisanje 20 miliona ljudi jer svaka osoba dobija po dve.

  Generalni direktor Fajzera Albert Burla je izjavio da je odluka britanskih vlasti „istorijska“.

  Fajzer i Biontek su proizveli najbržu vakcinu u istoriji. U samo 10 meseci došli su od koncepta do realizacije, a prošli su iste razvojne faze kao u uobičajenom procesu proizvodnje koja može trajati i deset godina.

  Evropska agencija za lekove saopštila je da će svoje mišljenje o vakcini američke kompanije Fajzer i nemačke biotehnološke kompanije Biontek izneti 29. decembra.

  Džonson pozdravio odobravanje vakcine u Britaniji

  Britanski premijer Boris Džonson je pozdravio kao „fantastičnu“ vest da je Velika Britanija odobrila vakcinu Fajzer-Biontek protiv koronavirusa koja će biti dostupna od sledeće nedelje.

  „Zaštita vakcine će nam omogućiti da se vratimo našim životima i pokrenemo ekonomiju“, napisao je na Tviteru britanski premijer.

  Izvor: BIZlife, Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE