Prva SUSPENZIJA obavezne vakcinacije u Sloveniji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva SUSPENZIJA obavezne vakcinacije u Sloveniji

  Slovenački ustavni sud je privremeno suspendovao vladinu odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika, ocenivši da krši njihova radna prava.

  Nekoliko sindikata zatražilo je ocenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. oktobra za dolazak na posao treba da imaju potvrdu da su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19 ili da su preboleli zarazu.

  Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju preti otkaz, a vlada da je reč o privremenoj meri radi zaštite zdravlja i normalnog funkcionisanja države.

  Ustavni sud je ocenio da bi odluka mogla da dovede do otkazivanja ugovora o radu, prenela je agencija Hina.

  “To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa”, naveo je sud u obrazloženju.

  Suspendovanom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do 1. okobra morali da da prime bar prvu dozu cjepiva, a do 1. novembra drugu kako bi mogli da rade.

  Vlada ju odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika nameravala da kasnije proširi na druge kategorije stanovništva kako bi se 70 odsto populacije vakcinisalo.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE