Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bebe

  Prva nacionalna konferencija o porodici: Posle 20 godina Srbija ima skok nataliteta

  Srbija prvi put posle 20 godina ima skok novorođene dece. U periodu januar – februar 2023. godine rodilo se nešto više od 10.000 beba (10.083), što je u odnosu na isti period od prošle godine rast za 5,1 odsto, rečeno je na Prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici „Srbija – naša porodica“.

  Vlada Srbije će se truditi da u narednom periodu održi kontinuitet podrške rađanju dece, kao i kroz direktne subvencije za ljude koje imaju decu, jer je porodica garant opstanka društva i države, poručila je premijerka Ana Brnabić.

  Na prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici Brnabić je navela da sve što država radi kroz povećanje plata i penzija, otvaranje novih radnih mesta i drugih ulaganja, nema smisla ukoliko se ne učini nešto da se veći broj dece rađa i time obezbedi da Srbija opstane i bude jača.

  „Investiranje u zdravstvo, nove škole, kulturu i podizanje Srbije, to nema nikakvog smisla ukoliko ne učinimo nešto da nas ima više i time obezbedimo da Srbija opstane i da u budućnosti bude jača, a ključ toga je u broju rođene dece i jačini naših porodica. Sve što mi kao Vlada Srbije radimo je u stvari pronatalitetna politika“, poručila je Brnabić.

  Ana brnabić

  Navela je da su sve pronatalitetne mere koje država donosi kao direktnu podršku rađanju, poput subvencije za stanove i davanje novca za prvo, drugo, treće i četvrto dete, samo bonus i da su najvažnije aktivnosti države na poboljšanju kvaliteta života građana, jer to doprineti i većem rađanju dece.

  „Ako budemo imali bolji kvalitet života imaćemo sve više dece. Trudićemo se da kao Vlada održimo kontituitet sve većeg ulaganja i u sisteme podrške direktne subvencije za ljude koji imaju decu“, rekla je Brnabić.

  Navela je da da se u našoj zemlji ne rađa dovoljno dece, da imamo sve stariju populaciju, ali i da postoje neki ohabrujući trendovi koji pokazuju da se rađa više u odnosu na prethodne godine. Ukazala je da je u januaru i februaru ove godine za oko pet odsto više rođenih beba nego u istom periodu prethodne godine.

  Fali 11.000 mesta u vrtićima

  Brnabić je iznela pet strateških ciljeva koje će država realizovati u budućnosti, poput unapređenja kvaliteta života i većeg fokusa na ravnomermnom regionalnom razvoju, jer su gradovi srednje veličine, regionalni centri ključni faktor za demografiju u našoj zemlji, kako bi s esprečila interna migracija.

  Zatim subvencije za kupovinu prve nekretnine za mame do 20.000 evra, koje je država izdvojila ove godine, ali je, kako objašnjava, Vlada Srbije izmenila tu uredbu i bolje je precizirala kako se ne bi ponavljali problemi sa zaključivanjem ugovora kakvi su postojali pre odobrene subvencije.

  Navela je da će doći do izmena zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom u kojima će biti fokus na majkama preduzetnicama, kojima će se omogućiti pravo da i njihovi partneri koriste pravo na negu deteta nakon tri meseca od rođenja deteta i da majke preduzetnice koje rode troje ili više dece imaju pravo na odsustvo od dve godine.

  „Razmišljamo još u kom ćemo pravcu, ali svakako idemo sa narednim izmenama zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom“, rekla je premijerka i dodala da mora više da se ulaže i u predškolsko obrazovanje.

  „U ovom trenutku nam fali 11.000 mesta u vrtićima da bismo imali najbolje evropske standarde. Zahvaljujem svim partnerima koji rade zajedno sa nama na tome da otvorimo nove vrtiće“, rekla je Brnabić.

  Navela je i da se radi na tri važne strategije – za reproduktivno zdravlje, podsticaj rađanja i na strategiji o starenju.

  Sigurna porodica – snažna ekonomija

  Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić navela je da je cilj konferencije da se zajednički sagleda šta može da se učini kako bi se podržala i ojačala porodica i rađalo više dece.

  Kazala je da jako i sigurno porodično okruženje stvara snažnu ekonomiju, a snažna ekonomija jaku državu, te da je resorno ministarstvo strateški i finansijski spremno da instituciju porodice podrži i osnaži u svakom smislu.

  Najavila je da će u narednom periodu resorno ministarstvo formirati radnu grupu koja će pružati logističku, stratešku i finansijsku podršku za kreiranje lokalnih pronatalitetnih mera.

  Izvor: Novosti, Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE