PRVA KOMPANIJA potpuno prekida proizvodnju zbog situacije u Ukrajini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRVA KOMPANIJA potpuno prekida proizvodnju zbog situacije u Ukrajini

  Porše je prva kompanija koja će prekinuti proizvodnju svih modela automobila.

  Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, nemačka autoindustrija je pod dodatnim iskušenjima. Nakon krize uzrokovane nestašicom čipova, novonastala situacija u Ukrajini u potpunosti je narušila snabdevanje delovima.

  Posebno je pogođena Volkswagen grupa, koja je zbog nestašice delova već krenula sa obustavama u proizvodnji pojedinih delova, pa i modela automobila.

  Porše, model

  Porše, model

  Postepeno gašenje proizvodnje modela

  Porše nije ostao pošteđen pa će tokom ovog meseca postupno gasiti proizvodnju svojih modela, što bi uskoro moglo značiti i potpuni prekid proizvodnje.

  Doduše, verovatno se radi o privremenom prekidu proizvodnje, ali to će sasvim sigurno produbiti probleme s ponudom automobila na tržištu.

  S druge strane, dalja eskalacija sukoba može značiti i duži prekid proizvodnje jer se trenutno ne zna kako bi se mogli premostiti problemi sa snabdevanjem iz ratom zahvaćenih područja.

  Prema tvitu koji je objavio Caleb J. Schroëter, plan za ovaj mesec je sledeći: prvi na udaru su Macan i Panamera čija je proizvodnja stala već 2. marta.

  Dan kasnije zaustavljena je proizvodnja Taycana, a od 7. se ne proizvodi  ni Cayenne. Najjeftiniji Porsche, model 718 prestaće da se proizvodi 14. marta.

  Tri dana kasnije obustavlja se proizvodnja modela 911 GT3, dok će ostale 911.-ice biti u proizvodnji sve do kraja marta.

   

  Ovaj plan potvrdili su i iz Poršea.

  Njihov predstavnik je za magazin Motor1 potvrdio da je proizvodnja u pogonu u Lajpcigu stala 2. marta I da u Zufenhausenu pogoni još uvek rade.

  “U sledećim danima i nedeljama radimo na kratkoročnoj bazi i konstantno procenjujemo situaciju”, navodi se u saopštenju.

  Inače, ova vest  dolazi samo nekoliko dana nakon što je Porše objavio da obustavlja isporuku automobila u Rusiju, gde ima 26 prodajnih centara i ostvaruje godišnju prodaju od 6.262 automobila, prema podacima za 2021. godinu.

   

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE