"Pomama za žitaricama u regionu, cene otišle u nebesa"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  aleksandar vučić

  “Pomama za žitaricama u regionu, cene otišle u nebesa”

  Osnovni razlog zbog čega će biti zabranjen izvoz pšenice i brašna iz Srbije to što je u ponedeljak bilo zahteva da se izveze čak 200.000 tona pšenice na adinistrativnom prelazu Merdare i drugim, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  To nikad u istoriji nije zabeleženo, nemamo toliko kamiona da prevezemo tu količinu. Prava je pomama za žitaricama. U jednom danu smo imali zahtev za četvrtinu naših ukupnih rezervi, 200.000 tona“, rekao je Vučić na polaganju kamena temeljca za fabriku stočne hrane u Adaševcima.

  Kako je rekao, to je logistički nemoguće izvesti.

  Pomama za žitaricama, cene otišle u nebesa

  “Tolika je pomama u regionu za žitaricama da su cene otišle u nebesa, svi žele da obezbede hranu za stanovništvo. Zato smo doneli meru zabrane izvoza, a vlada može da dozvoli izvoz ako procenimo da smo sigurni”, rekao je i ukazao na to da će Srbija imati dovoljno žitarica i za zemlje regiona.

  Dodao je da će Vlada Srbije pratiti stanje na tržištu i da će imati mogućnosti da proceni da li ima dovoljno pšenice za domaće tržište, ali i “za Skoplje, Podgoricu ili Bijeljinu”.

  Vučić, pšenica, izvoz

  Ima svega, problem cena

  Dodao je da ima dovoljno hrane i nafte i da gradjani ne treba da žure sa kupovinom, a da je problem samo cena te robe.

  Istakao je da je izvoz jestivog ulja za tri dana porastao za 109 odsto.

  Vučić je rekao da “imamo svega, soli, šećera, ulja brašna, pšenice, kukuruza i da ima više nego dovoljno za Srbiju”.

  Dodao je da je u rezervama 800.000 tona pšenice i 1,5 miliona kukuruza i da se sada rezerve proveravaju, kao i da nije kao ranije da jedno piše na papiru, a da je drugo stanje u skladištima.

  On je rekao da će se “voditi računa i o velikim izvoznicima da ne izgube značajan novac”.

  Aleksandar Vučić i ponovio da građani ne treba da brinu, jer će Srbija imati i više od onoga što je potrebno.

  Vučić je, na pitanje šta znači zabrana izvoza za poljoprivredne proizvođače koji imaju viškove, rekao da se to odnosi pre svega na velike kompanije, konglomerate, a ne seljake.

  Nafte će biti, država interveniše zbog cena

  Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da nafte i naftnih derivate u Srbiji ima dovoljno i da snabdevenost nije problem, već skok cena, zbog čega država i interveniše kako bi zaštitila građane.

  Komentarišući navode pojedinih medija da pumpe imaju goriva za dva meseca, te da li je to dizanje panike, i treba li to da plaši ljude, Vučić je rekao da imamo velike količine nafte, da Rafinerija radi sve vreme, i da je stanje u Srbiji bolje nego u velikom broju zemalja EU, kao i da država ulaže oko 100 miliona evra da napuni sve do vrha.

  “Imamo i više nego što je potrebno, samo je pitanje cena, zato smo i odlučili da se odreknemo 20 odsto akciza na gorivo, a to nas mesečno košta 35 miliona evra. Krvarimo za 35 miliona evra mesečno. Ne daj bože da to potraje 12 meseci, to nam je 400-500 miliona evra rashoda na koje nismo računali”, rekao je Vučić.

  Kako je rekao, danas je nafta 132 dolara, a kukali smo kada je bila 85, jer nam je bila previsoka.

  “Ako nastavi da raste cena nafte, ako ode na 200 dolara… Mi je imamo, ali je pitanje koja će cena da bude. Da damo tri milijarde godišnje za naftu samo, da bismo je subvencionisali, odakle?”, upitao se Vučić.

  “Molim se bogu da ovo prestane..”

  “Da, molim se bogu da ovo prestane, jer ne znam šta ćemo ako nafta ode na 200 dolara, a nećemo da javni dug pređe 60 odsto BDP-a. Mnogo toga je povezano, neće ovo traje 15-20 dana, do izbora, već mesecima. Ekonomski svakako, nadam se da vojno neće potrajati toliko”, rekao je Vučić.

  Ponovio je da je Srbija dobro snabdevena naftom.

  “Svega imamo dovoljno, ljudi ne treba nigde da žure, da kupuju, ali je pitanje koliko je to teret za državu, pa i za građane u finansijskom smislu”, rekao je Vučić.

  Najveća kriza od 1945: Srbija stopira izvoz brašna, ulja, kukuruza i pšenice

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Miloš Miškov, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE