Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Škola, nastavnici

  Prosvetari traže veće plate i upozoravaju na moguć RASPAD obrazovnog sistema

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je hitan prijem i sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, zbog, kako tvrde, sve teže epidemiološke situacije i povećanja plata.

  Na spisku tema koje predstavnici Unije žele da prodiskutuju sa ministrom su i zaostala potraživanja zaposlenih, novo zakonsko rešenje koje omogućuje formiranje kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i pritisci na škole i zaposlene koji ne žele da prihvate partijske direktore.

  Unija traži da se rebalansom budžeta za ovu godinu predvidi još jedno povećanje plata u prosveti za 12 odsto, kao i da u naredne dve godine zarade porastu po 20 odsto.

  „Prosečna plata u Republici Srbiji u prošloj godini bila je 64.393 dinara, a u obrazovanju, 63.044 dinara, iz čega vidimo da je obrazovanje 2,1 odsto ispod republičkog proseka. Istovremeno, u obrazovanju radi oko 80 odsto visokoobrazovanih ljudi, pa je jasno kakva je poruka koju država šalje“, stoji u saopštenju.

  Oni su zatražili i da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom.

  „Tako što bismo 5. aprila ili 20. marta, pored polovine plate koja se isplaćuje, primili još polovinu zarade. Na takav način i ljudi u prosvetnom sistemu bi 5. aprila primili drugi deo prinadležnosti za mart 2022. godine“, navode iz Unije u saopštenju.

  Iz tog sindikata zahtevaju i da se zaposlenima u prosveti isplati sedam novogodišnjih nagrada, u ukupnom iznosu od 35.000 dinara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE