Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protiv Nemci, Holanđani, komšije…Srbiji „zapeli“ pregovori sa EU

  Nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom neće biti otvorena pre kraja ove godine, jer o tome nije postignuta neophodna saglasnost zemalja članica, potvrđeno je za RTS u Savetu Evropsje unije.

  „Međuvladina konferencija EU i Srbije neće biti održana u ovom periodu, s obzirom na to da ni za jedno poglavlje nema saglasnosti o otvaranju, zbog ocene više zemalja članica o nedovoljnom napretku u oblasti vladavine prava“, rečeno je u Savetu EU.

  Iako su postojala očekivanja da bi u decembru moglo da bude otvoreno poglavlje 2 o slobodi kretanja radnika, koje je već duže vreme spremno za otvaranje, to se nije dogodilo.

  Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za poglavlje 2, pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni godišnji izveštaj o Evropske komisije, navode diplomatski izvori.

  Ova odluka znači da Srbija prvi put od početka pregovora o članstvu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jedne godine.

  Prema pravilima pregovora Srbije i EU, napredak u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava određuje i tempo napretka u svim drugim poglavljima, a zemlje članice mogu da uspore ili čak suspenduju pregovore u celini ako u ovim ključnim oblastima nema napretka.

  U dosadašnjem toku pregovora, koji su započeli u januaru 2014, Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35. Prošle godine otvorena su dva poglavlja, poslednji put u decembru 2019. godine, poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.

  Srbija bi u sledećoj godini trebalo da vodi pregovore po novoj metodologiji proširenja, koja predviđa da će pregovaračka poglavlja biti grupisana u šest tematskih celina umesto u 35 pregovaračkih poglavlja.

  Beograd od Evropske komisije očekuje da preciznije uobliči kako će nova metodologija biti primenjena na Srbiju, koja je već otvorila 18 poglavlja.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Branko

   ”Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, lepo je govorio drug Stari, i bio je u pravu. Da smo mirno i bez konflikata sledili put izlaska iz Jugoslavije braće Hrvata i Slovenaca, jedinstveno smo mogli biti još 2004. godine u EU. Ali ne, nas su Sloba i Mira kao pravi vizionari odveli u bolju budućnost. Elem, dok jedni tek što su završili svoje prvo predsedanje EU, već dobili status da za malo više od dve godine uvedu evro,drugi za 24 meseca jedva su uspeli 2 poglavlja da otvore, postaju lideri u Malom Šengenu-Velikoj Šeg(v)i, i moraju da prihvate novu metodologiju pregovaranja prema kojoj u svakom času možeš biti opet na početku pregovaranja. Uz sve to moraju da trpe svog najnovijeg vizionara AV koji mašta (u junu otvoreno izjavio) kako će za godinu-dve privredno i finansijski da „zgazi“ susednu državu kojoj je propala turistička sezona, pošto je on najbolji u Evropi, a možda i u svetu. Evo njegove šanse da uđe u istoriju, ako već nije.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE