Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protestna šetnja u Barseloni protiv otcepljenja Katalonije

  Nekoliko hiljada ljudi izašlo je danas u protestnu šetnju u Barseloni zalažući se za nacionalno jedinstvo i protiv separatističkog pokreta u Kataloniji.

  Demonstranti su glasno pozdravljali pri prolasku pored balkona na kojima su istaknute španske zastave.

  Ovo okupljanje održava se dva dana pred katalonski regionalni praznik zvan „La Diada“ koji su proteklih godina separatisti pretvorili u velike skupove u prilog odvajanja Katalonije od ostatka Španije.

  Neki od demonstranata danas koji su za jedinstvenu Španiju nosili su postere s pozivima „Diada za sve“, ukazujući na, kako smatraju, isključenje onih koji nisu separatisti, iz javne proslave.

  Vlada Katalonije koju predvode separatisti vrši pritisak na centralne vlasti zemlje da dozvole održavanje referenduma o odvajanju.

  Nedozvoljen referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra 2017. godine, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada tadašnjeg premijera Španije Marijana Rahoja smenila je potom regionalnu vlast Katalonije i uvela direktnu državnu upravu, ali su na izborima za regionalni parlament 21. decembra ipak ponovo pobedile pristalice nezavisnosti.

  Novi katalonski vodja Žoakim Kim Tora vatreni je nacionalista i zalaže se za ponovni referendum o nezavisnosti te oblasti.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Emilio Morenatti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE