Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protest prosvetnih i zdravstvenih radnika

  Članovi nekoliko sindikata obrazovanja i zdravstva zatražili su na protestu ispred Vlade Srbije, da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama bude povučen jer smatraju da je diskriminatoran po sve zaposlene u tim delatnostima.

  Protest je trajao oko sat vremena, a nekoliko hiljada okupljenih nosili su razne transparente, dok je ispred ulaza u zgradu Vlade bio postavljen veliki transparent s natpisom „javna služba javno dobro, odbranimo javno dobro“, što je bio i moto protesta.

  Više govornika je ocenilo da je predloženi nacrt zakona u svakom pogledu diskriminatoran za zaposlene u obrazovanju, nauci, kulturi i socijalnoj zaštiti i najavilo da neće odustati od protesta dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

  Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković je rekla da protest nema veza s nekom političkom partijom, ni iz opozicije ni iz vlasti.

  „Baš nas briga za njihovo političko blato, neka se sami valjaju u njemu, ovo je radnički bunt“, rekla je ona najavivši da sindikati neće odustati od protesta i najavila stvaranje još šireg sindikalnog fronta u borbi za povlačenje zakona.

  „Ovaj zakon neće proći, mi se sa tim nećemo složiti“, rekla je ona, dok je predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić naveo da okupljeni i danas brane i zdravstvene i radnike u obrazovanju kulturi i nauci.

  Mrkić je pitao ministra Branka Ružića gde su mu bile socijalne ideje kada je predlagao ovakav zakon, a ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li čuje da svakoga dana lekari iz Srbije odlaze u Norvešku, Nemačku, Dubai…

  Prema podacima organizatora na protestu je bilo oko 4.500 ljudi, dok je prema nezvaničnim policijskim procenama na skupu bilo nešto više od 2.000 osoba.

  Protest su organizovali Sindikat prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva i Sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE