Protest ispred Vlade: 10 minuta čitali imena PREMINULIH medicinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protest ispred Vlade: 10 minuta čitali imena PREMINULIH medicinara

  Sindikat lekara i farmaceuta organizovao je skup i pomen kolegama koje su izgubile živote usled epidemije korona virusa.

  Članovi tog Sindikata su ispred Vlade Srbije čitali imena 105 preminulih zdravstvenih radnika tokom pandemije, a pročitani su i zahtevi koji bi trebalo da unaprede položaj porodica preminulih lekara, kao i da obezbede bolje uslove za rad onima koji nastavljaju borbu protiv kovida-19 u crvenim zonama, prenosi portal NovaS.

  Gorica Đokić iz Glavnog odbora Sindikata čitala je imena preminulih lekara koje je trajalo duže od 10 minuta.

  Među okupljenima su bile i porodice stradalih medicinskih sestara, a podršku skupu pružili su i pojedini opozicioni predstavnici, karikaturista Dušan Petričić i član pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

  Nakon pročitanih imena preminulih, usledio je minut ćutanja, pa aplauz.

  Predsednik sindikata Rade Panić pozvao je da se “nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna”. “Ovakvu tragediju nemamo nigde u okruženju, a mislim nigde ni u svetu”, rekao je Panić.

  Aplauzom je propraćeno čitanje zahteva i ideja o nacionalnim penzijama za porodice preminulih.

  Zahtevi Sindikata lekara i farmaceuta su dodela nacionalne mesečne nadoknade porodicama preminulih zdravstvenih radnika, kao i striktno poštovanje zakona, pravilnika i drugih propisa o upućivanju radnika u kovid 19 jedinice smene koje nisu duže od šest sati, obavezno smenjivanje lekara na najviše mesec dana rada u kovid-19 jedinicama, frekventna testiranja zdravstvenih radnika.

  “Hitna dopuna propisa i klasifikovanje oboljevanja od kovida-19 profesionalnom bolešću zdravstvenih radnika i primanje medicinskih radnika zaposlenih za vreme epidemije koronavirusa u stalni radni odnos i zapošljavanje svih medicinskih radnika iz baze Nacionalne službe za zapošljavanje u stalni radni odnos”, neki su od zahteva Sindikata.

  Traži se i da taj sindikat bude prepoznat kao ravnopravni pregovarač u Ministarstvu zdravlja Srbije i da mu bude omogućeno učestvovanje u predlaganju i donošenju odluka koje se tiču zdravstvene delatnosti.

  “Formiranje radnog tela pri Ministarstvu zdravlja koje bi se bavilo utvrđivanjem uzroka i razloga velike smrtnosti među lekarima i zdravstvenim radnicima, a u kome bi učestvovali i predstavnici sindikata”, poslednji je u nizu zahteva.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE