Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priroda

  Prošle godine u Srbiji ilegalno isečeno skoro 20 hiljada kubika drveta

  Policijski službenici su od početka godine do kraja avgusta podneli 316 krivičnih prijava protiv 253 osobe za izvršenih 317 šumskih krađa u našoj zemlji, podaci su MUP Srbije dostavljeni Politici.

  „Najviše otkrivenih za ova krivična dela evidentirano je na teritorijama područnih policijskih uprava u Vranju, Leskovcu, Nišu, Zaječaru i Novom Sadu“, navode za naš list iz Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

  Šumokradice su pod budnim okom policije i inspektora na teritoriji cele zemlje, a iz MUP apeluju na građane koji su trpeli štetu da prijave slučajeve nadležnoj policijskoj upravi kako bi inspektori u najkraćem roku uhvatili i procesuirali osumnjičene.

  Oko administrativne linije sa Kosovom, zbog upada naoružanih bandi šumokradica sa kosovske strane, i malobrojni meštani koji su tu ostali svakodnevno strahuju i za svoju bezbednost. Nelegalna seča šuma u Kopnenoj zoni bezbednosti izražena je već godinama, a policija ima ozbiljan problem sa pustošenjem šuma i šumokradicama. Na ovom terenu ugrožena je i firma Srbijašume koja održava šumske predele.

  Prema raspoloživim podacima, prošle godine je u Srbiji ilegalno isečeno 19.205 kubika drveta i to najviše ogrevnog lišćara – 11.722 kubika. Šumokradice su 2021. bile najaktivnije u regionu južne i istočne Srbije gde je bespravno posečeno 14.380 kubika, dok je u regionu Šumadije i zapadne Srbije nelegalno oboren 3.961 kubik drveta.

  U Srbiji godišnje nestanu hiljade hektara šuma. Zbog pustošenja šumskog fonda štetu trpi i budžet Srbije, ali i ekologija naše zemlje.

  Zakon o šumama i Krivični zakonik predviđaju stroge sankcije za šumokradice. Tako su za pustošenje šuma ili šumsku krađu zaprećene novčana i kazna zatvora od jedne do tri godine, u zavisnosti od količine oborenog drveta.

  Prema Zakonu o šumama, novčane kazne za bespravnu seču su od 10.000 do 3.000.000 dinara, u zavisnosti od toga da li šumu seče fizičko lice, preduzetnik ili pravno lice.

  Srbija srednje šumovita zemlja

  Prema Nacionalnoj inventuri šuma Republike Srbije iz 2009. godine ukupna površina šuma u Srbiji iznosi 2.252.400 hektara što je 29,1 odsto od ukupne površine teritorije Srbije.

  Od toga u državnom vlasništvu je 1.194.000 hektara ili 53 odsto, a u privatnom 1.058.400 hektara ili 47 procenata, navodi se na sajtu Srbijašume.

  Šumovitost Srbije od 29,1 odsto bliska je svetskoj koja iznosi 30 procenata, a znatno je niža od evropske koja dostiže 46 odsto. Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom i približna je sa šumovitošću Rumunije (28 odsto), Španije (28,8), Francuske i Grčke (27,9).

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE