Prošle godine svet potrošio 73 mlrd. USD na nuklearno oružje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prošle godine svet potrošio 73 mlrd. USD na nuklearno oružje

  Nuklearne sile potrošile su 2019. rekordne 73 milijarde dolara na nuklearno oružje, gotovo deset posto više nego prethodne godine, objavila je Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog naoružanja (ICAN).

  Na SAD otpada gotovo polovina ukupne nuklearne potrošnje, kaže ta organizacija sa sedištem u Ženevi koja je 2017. dobila Nobelovu nagradu za mir.

  Američki budžet, koji uključuje istraživanje nuklearnog naoružanja i sustava za njihovo lansiranje, porastao je prošle godine za 5,8 milijardi dolara i iznosio je ukupno 35,8 milijardi.

  Potrošnja Kine, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Indije rasla je po puno manjim stopama, a ostala je ista u Izraelu i Severnoj Koreji.

  Veruje se da Izrael poseduje nuklearni arsenal, ali to nikada nije javno potvrdio.

  Pakistan je jedina nuklearna sila koja je prošle godine potrošila manje, piše u izveštaju ICAN, sačinjenom na osnovu javno dostupnih podataka i procena vojnih budžeta.

  “Podaci ne uključuju velike humanitarne troškove i štetu po okolinu koji su posledica nuklearnih testiranja i proizvodnje”, istaknula je autorka izveštaja Alisija Sanders-Zakre.

  ICAN je glavna nevladina organizacija koja zagovara Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja iz 2017. godine, a koji je potpisala 81 država.

  Paktu nije pristupila nijedna od nuklearnih sila koje zajedno poseduju 14.000 nuklearnih glava, prema procenama Međunarodnog instituta za mirovne studije u Stokholmu.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE