Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Projekat Regionalnog Challenge Fonda predstavljen i u Srbiji

  Fond izdvaja od 150.000 do 600.000 evra za podršku projektima dualnog obrazovanja

  Kvalifikovani kadrovi jedan su od glavnih preduslova za jačanje konkurentnosti srpske ekonomije, budući da nema jakog stručnog obrazovanja bez jake veze sa privredom – istaknuto je danas na nacionalnoj konferenciji posvećenoj predstavljanju Regionalnog Challenge fonda.

  Regionalni Challenge Fond je 1. februara objavio poziv za podršku investicijama u projekte dualnog ili kooperativnog obrazovanja, u iznosu od 150.000 do 600.000 evra po projektu, sa ukupnim fondom od 18,8 miliona evra na nivou 6 ekonomija regiona Zapadnog Balkana, a sredstva su obezbeđena zahvaljujući nemačkom Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).  Sredstva su delegirana KfW Nemačkoj razvojnoj banci, a projekat sprovodi Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana kao glavni implementacioni partner. Cilj Fonda je da unapredi kvalitet i relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada kroz finansiranje investicija u opremu i infrastrukturu odabranih projekata dualnog ili kooperativnog obrazovanja i obuke koji se sprovode u okviru partnerstava između obrazovnih organizacija i kompanija.

  Prema rečima Mirjane Kovačević, rukovodioca Sektora za edukaciju u Privrednoj komori Srbije, projekat kao što je Regionalni Challenge Fond može pomoći da se sistem učenja učini funkcionalnim, produktivnim i korisnim za izgradnju baze veština relevantnih za tržište rada u regionu, jer ima za ciljeve  unapređivanje stručnog obrazovanja na nivou srednjeg, visokog i obrazovanja odraslih u pravcu veće primene dualnog ili kooperativnog modela obrazovanja, povećanje zapošljivosti u regionu Zapadnog Balkana i posticanje regionalnog ekonomskog razvoja. „Za razvoj preduzetničkog duha i jačanje lokalnih, ali i stranih ulaganja, kao preduslova za rast i razvoj privreda i povećanja zaposlenosti, neophodni su kvalifikovani i kompetentni kadrovi, što se može obezbediti samo ako su sistemi stručnog obrazovanja i osposoblјavanja zasnovani na kvalitetu i potrebama tržišta. Jedna od aktivnosti projekta – razvijanje trening centara u okviru konzorcijuma škola i kompanija – će imati višestruke koristi i za formalno i za neformalno obrazovanje“ – istakla je Kovačević i dodala da „Regionalni Challenge Fond daje doprinos razvoju kadrova u skladu sa potrebama privrede, čime se stvaraju uslovi da se smanji jaz između potrebe i potražnje na tržištu rada. Ona je zaključila da sve ovo zajedno vodi ka jačanju ekonomske stabilnosti i konkurentnosti privreda Zapadnog Balkana.

  Kristijan Šiling, prvi sekretar i šef sektora za razvojnu saradnju u Ambasadi Savezne Republike Nemačke u Beogradu složio se da su stručno obrazovanje i kvalifikovana radna snaga neophodni za privredni rast, ističući kao jedno od ključnih područja saradnje između Srbije i Nemačke poboljšanje uslova tehničke i stručne obuke, kao i razvoj sistema dualnog i kooperativnog obrazovanja. „Stvaranje plodnog okruženja za visokokvalifikovane mlade ljude smatramo ključnim za održivi ekonomski razvoj Srbije i jednim od centralnih izazova na njenom putu ka EU. Stoga je Nemačka ponosna što finansira Regionalni izazovni fond, koji predstavlja veoma važan projekat u ovoj ključnoj oblasti„ – naglasio je Šiling. On je dodao da srpska ekonomija doživljava rast, ali da je potrebno dodatno uticati na smanjenje stope nezaposlenosti među mladima. „Želimo da podstaknemo nemačke kompanije da ulažu u Srbiju i u mlade ljude ovde, ali i da pomognemo školama i obrazovnim institucijama da dobiju neophodnu opremu, kako bi mogli da pruže adekvatno obrazovanje. Na ovaj način stvaramo i plodonosno okruženje za kompanije“ – istakao je on.

  Miloš Blagojević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, podsetio je da je Srbija uspostavila pravni i institucionalni okvir koji regulišu oblast dualnog obrazovanja i istakao „da postoji zajednički interes da kroz projekat Regionalnog Challenge Fonda unapredimo sve ono što smo do sada uradili i da zajedničkim snagama osposobimo mlade ljude da se uključe na tržište rada odmah po završetku srednje škole“.

  „Regionalni Challenge Fond podstaknut je potražnjom određenih kvalifikacija u privatnom sektoru. On dolazi baš u pravo vreme, budući da je to sjajna prilika ne samo za kompanije, već i za institucije stučnog obrazovanja i obuka da razviju dobre biznis modele“ – rekao je Rudiger Hartman, Direktor Kancelarije u Beogradu KfW Nemačke razvojne banke, koji je potvrdio da je neophodno da se stvori kadar koji je potreban institucijama i preduzećima, „tako da mladi kada završe školu mogu odmah da budu na tržištu rada“.

  Jedan od učesnika konferencije, Ivan Stojanović, iz GIZ Serbia, naglasio da se projektom Regionalno Challenge Fonda stvaraju izuzetni preduslovi za razvijanje saradnje kompanije i samih škola i obrazovnih institucija. „Kroz dualno obrazovanje određene nastavne jedinice ne mogu da se sprovedu u samoj kompaniji već u školi, a škole moraju da ispunjavaju preduslove u vidu tehničke opremljenosti školskih radionica da bi učenici mogli da imaju početna znanja koja su neophodna pre nego što počnu da rade u kompaniji“.

  Učesnici konferencije su se osvrnuli i proces digitalizacije, koji je naročito aktuelizovan usled pandemije koronavirusa, ističući da se u izmenjenim okolnostima, rešenje pronašlo u snimanju odgovarajućih časova u kojima su učestovali nastavnici iz srednjih stručnih škola, ali i instruktori iz kompanija koji su pomagali da se lekcije adekvatno predstave.

  Ključne informacije u vezi sa Pozivom, javnosti je predstavio Frider Verman iz Jedinice za upravljanje projektom Regionalnog Challenge Fonda. „Osnova za prijavljivanje je formiranje konzorcijuma, a iznosi po projektu se kreću od 150.000 do 600.000 eura. Kooperativne obuke vode do sticanja nacionalno priznatih kvalifikacija, a projektom se omogućava obuka najmanje 15 učenika u prvoj godini i dodatnih 15 u drugoj godini implementacije„, izjavio je između ostalog Woehrmann.

  Događajem je moderirala Jelena Manić Radoičić, regionalni koordinator Jedinice za upravljanje Fondom, koja je pozvala sve potencijalne aplikante da se detaljnije upoznaju sa uslovima konkrusa koji su objavljeni na projektnom veb sajtu, te obrate Fondu ukoliko imaju otvorenih pitanja. Ona je ujedno najavila i narednu info sesiju za predstavnike obrazovnih organizacija i kompanija koja će biti održana u četvrtak 25. februara sa početkom od 14 časova, onlajn putem platforme zoom. Registracija je moguće putem linka dostupnog ovde.

  Podsećamo, poziv za podnošenje prijava objavljen je na www.rcf-wb6.org i otvoren je od 1. februara do 30. aprila 2021. godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE