Novi unosni biznis kod komšija: Proizvodnja ALGI Hrvtima će doneti milione

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi unosni biznis kod komšija: Proizvodnja ALGI Hrvtima će doneti milione

  Bernd Herrmann je inovator koji je osmislio jedinstvenu tehnologiju proizvodnje mikroalgi koja je i patentirana. Po toj tehnologiji će se u Novskoj u Hrvatskoj, mikroalge proizvode na jedinstven način.

  A sve je započelo, kaže Herrmann, pre deset godina u Nemačkoj – sa škampima.

  Kompanija Phyox uložila je u pogon 6,6 miliona evra i uskoro u Novskoj kreće s proizvodnjom 40 tona algi godišnje za farmaceutsku industriju.

  Mikroalge postoje više od dve milijarde godina i smatraju se najstarijim biljkama na Zemlji, a u Novskoj bi uskoro od njih mogli da ostvare ogromne prihode i profite.

  Naime, nakon godina istraživanja, laboratorijskog ispitivanja te probne proizvodnje u lipnju ove godine u Novskoj počinje komercijalna proizvodnja i izvoz mikroalgi i to u količinama koje će ih, vrlo vjerojatno, brzo postaviti u sam vrh europske proizvodnje.

  Kompanija Phyox, proizvodnja algi (YouTube)

  “Mikroalge (Phytoplankton) su mikroorganizmi koji putem fotosinteze proizvode kiseonik (Oxygenium) i tako je nastalo ime PHYOX”, rekao je Franjo Orešković, predsednik upravnog odbora kompanije Phyox, akcionarskog društva koje čine četiri nemačko-hrvatska partnera.

  Sve je počelo od škampi

  Herrmann je rekao da je pre 10 godina razmišljao o pokretanju proizvodnje bio škampi u zatvorenom prostoru.

  “Hteo sam prirodno njihovo hranjenje, a ne gotovim suvim koncentratom. I na kraju su ta prirodna hrana za škampe bile alge pa sam krenuo razvijati tehnologiju njihove proizvodnje kao hrane za škampe. No, kada sam počeo proučavati alge, shvatio da su vrlo zanimljive, a i poslovno bolje od škampa”, govori Bernd.

  S Oreškovićem se poznaje odavno, kliknuli su i oko ovog projekta te su se odlučili za investiciju u Hrvatskoj, a zahvaljujući vrlo dobrom položaju Novske, uz autoput i prugu te dobrim dočekom gradonačelnika Marina Piletića – odlučili su milionski posao da pokrenu u novljanskoj industrijskoj zoni gde su do sada uložili 6,6 miliona evra.

  Proizvodnja algi (Pixabay)

  Primena algi je ogromna, od farmaceutske industrije i lekova, kozmetike, prehrambene industrije koja koristi belančevine, omega 3 kiseline i razne druge spojeve iz algi, biološko đubrivo, bioplastika, gorivo… ogromne su mogućnosti korišćenja bioalgi. Airbus je nedavno platio nemačkoj tehničkoj kancelariji deset miliona evra za istraživanje kerozina od algi.

  “Sadašnja cena je oko pet dolara po litru goriva dobijenog od algi, još uvek je to skupo, ali se sve to intenzivno razvija”, rekao je Franjo Orešković koji napominje kako su se oni u svojoj proizvodnji odlučili, za sada, orijentirati na farmaceutsku industriju koja je visokoprofitabilna, piše Večernji list.

  Kolinda postavila kamen temeljac

  Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 2019. godine je otvorila novu upravnu zgradu Vodovoda Novska, a i položila kamen temeljac za izgradnju fabrike mikroalgi Phyox. Tom prilikom je istakla važnost saradnje, sinergije javnog i privatnog sektora za privredni rast i razvoj.

  Kolinda Grabar Kitarović (Beta)

  “Možda se čini kako su ovo dva različita ili oprečna događaja – s jedne strane imamo uložen javni novac, a s druge privatnu preduzetničku inicijativu. Kad biste me pitali šta je od ova dva važnije za Hrvatsku, za njenu privredu i građane kazala bih vam da su oba jednako važna. Jer ključ uspeha je uravnoteženi razvoj privatnog i javnog sektora, zajedno usmerenih ka stvaranju konkurentnog i izvozno orijentisane privrede”, istakla je tada  Grabar-Kitarović.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Beta/Pixabay/Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE