Programeri - profesija kojoj zavidimo zbog plata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Programeri – profesija kojoj zavidimo zbog plata

  Prosečna plata u Srbiji nikako da stigne do 500 evra, ali u međuvremenu ima onih koji odlaze značajno iznad tog proseka i njihove zarade nikako da prestanu da rastu.  Prosečan rast plata programera u Srbiji u poslednjih 12 meseci je bio neuobičajeno veliki, prenose B92 i Startit.

  U decembru 2017. za backend developere sa više od četiri godine iskustva prosečna bruto plata od 2.683,75 evra, a ove godine 3,144,77 evra, piše Startit.rs.

  Prema podacima Omnes Groupa, koje je sa  portalom Startit.rs podelila osnivačica Nevena Sofranić, ba[ taj kadar podrazumeva 70 odsto developera iz Beograda.

  “U decembru 2017, za backend developere sa više od četiri godine iskustva podaci su sledeći – prosečna bruto plata od 2.683,75 evra, medijana je 2.502,5 evra i najčešće tražena plata je 3.000 evra. Ove godine je situacija za istu grupu sledeća: prosečna bruto plata od 3.144,77 evra, medijana je 3.200 evra, najčešće tražena plata je 3.500 evra bruto preko agencije“, rekla je Sofranić.

  Prema rečima ekipe iz ManpowerGroupa, još jedan primetan trend je upravo to da sve više programera traži da platu prima preko preduzetničke agencije.

  “Jedan od najizraženijih trendova u poslednje dve godine je definitivno rad preko preduzetničke agencije. Ovaj vid poslovanja usvaja sve veći broj IT stručnjaka, a direktna posledica ovog trenda je porast zarada na tržištu. Prilikom prebacivanja sa Ugovora o radu na preduzetnički ugovor, kandidati dobijaju svoju bruto platu što utiče na povećanje njihovih finansijskih očekivanja prilikom naredne promene posla”, naveli su iz ManpowerGroupa.

  Dodaju da pri svakoj novoj promeni posla, ono što se pokazuje kao motivišuće jeste rast neto plate od 15-30 odsto. U uslovima velike potražnje, kompanije su primorane da podižu ponuđene zarade kako bi obezbedile resurse za realizaciju projekata.

  Još jedan izazov za ovdašnje kompanije, pored već ozbiljnog nedostatka kvalitetnih IT stručnjaka, jeste i ulazak velikog broja novih kompanija na tržište.

  Izvor: B92/ Startit

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE