Profesor "naljutio" Malog: Ne mora Siniša da se hvali, napredak vidljiv građanima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Profesor “naljutio” Malog: Ne mora Siniša da se hvali, napredak vidljiv građanima

  Ministar finansija i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Siniša Mali reagovao je na izjavu Gorana Radosavljevića.

  Radosavljević je, inače, ekonomista i kandidat za premijera ispred koalicije “Boris Tadić – Ajmo ljudi”. Mali je naglasio da je apsurdno da o ekonomiji Srbije govore oni koji su u velikoj meri doprineli njenom upropaštavanju.

  “Naučili smo da kreatori propasti Srbije nemaju obraza i da veoma često zaboravljaju kakvu smo Srbiju od njih nasledili, a koja je danas stabilna i vodi računa o svojim građanima. Ali, podsećanja radi, u vreme Radosavljevića i kao savetnika predsednika i kao državnog sekretara u Ministarstvu finansija inflacija je bila dvocifrena, čak 11 procenata, a kurs je drastično skočio sa 81 na čak 113,13 dinara, čime je i bez vanrednih spoljnih okolnosti pad životnog standarda bio neminovan. U njegovo vreme, zatvarane su fabrike, a na stotine hiljada ljudi je izgubilo svoje radno mesto. Oni su se prekomerno zaduživali, uz neshvatljivo visoke kamatne stope od 7,25 odsto, kako bi veštački podizali plate i penzije, jer u budžetu nisu imali novca. Sve to, izvesno je vodilo do bankrota, jer su i Radosavljević i njegovi drugari “stručnjaci” uspeli da devastiraju javne finansije, da građane i državu doteraju do prosjačkog štapa. Za to vreme, pokradene pare su se taložile na privatnim računima. Građani baš u to vreme, dok je Radosavljević bio u vlasti usavršili magiju preživljavanja, tako da Radosavljević možda sve ovo što izgovara podvodi pod ‘mističnu alhemiju’, s ciljem da se zaboravi njihovo nepočinstvo”, rekao je Mali.

  “Nismo svesni koliko smo siromašni”

  “Ne moraju Siniša ili Aleksandar Vučić da se hvale, jer je napredak na svim poljima vidljiv građanima.”

  “Laži koje im se serviraju preko provladinih medija” potvrđuju i Svetska banka, i Međunarodni monetarni fond i rejting agencije. Tako smo juče dobili još jednu potvrdu agencije Fitch Ratings koja je u najnovijem izveštaju potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabine izglede za njegovo dalje povećanje. Kao što i sami znate, Srbije je na korak od investicionog rejtinga, a u njihovo vreme, to je bilo gotovo nemoguće. Agencija je objasnila da je rejting Srbije podržan kredibilnom makroekonomskom i fiskalnom politikom koju vodi Vlada Republike Srbije, kao i snažnim rastom BDP tokom prethodne godine”, naveo je on.

  Govoreći o zaradi nekada i sada, Mali je istakao da je prosečna plata za vreme Radosavljevića, 2012. godine bila 329 evra, a da je danas 610 evra.

  “Dakle, prosečna zarada je gotovo duplo veća, ali mi smo posvećeni da još više unapređujemo životni standard građana. Plan je da do kraja mandata sledeće vlade prosečna zarada bude 1.000, a prosečna penzija 500 evra.”

  Ministar je podsetio i na rast penzija, plata u javnom sektoru, minimalne cene rada…Istakao je da će biti više novca za kapitalne investicije…

  Kako je istakao, u vreme kada je Radosavljević vodio (ne)brigu o javnim finansijama, neograničeno javno zaduživanje od 2009. do 2012. godine je dovelo do akumulacije skupog i nepovoljnog javnog duga, a probijena su i fiskalna pravila, te je MMF suspendovao aranžman iz 2011. već u februaru 2012. godine, shvatajući da Srbija srlja u krizu javnog duga, odnosno u bankrotstvo.

  On je zaključio da je vreme uništavanja Srbije samo tužna prošlost, te da će građani na izborima znati da izaberu opciju koja je posvećena napretku.

   

  Izvor: B92

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE