Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Nismo svesni koliko smo siromašni“

  Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Radosavljević rekao je da je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi i da građani, „zbog laži koje im se serviraju preko provladinih medija“, nisu svesni da žive skoro najnižim standardom u Evropi.

  Radosavljević je u intervjuu za portal Nezavisnost.org rekao da 4,5 miliona građana Srbije na mesečnom nivou ne može da zaradi ni 40.000 dinara i da je s tako malim platama i sve većom inflacijom gotovo nemoguće preživeti.

  „Srbija je u prethodnih desetak godina prema izveštajima EUROSTAT među najsiromašnijim zemljama Evrope…Ono što se u prethodnih deset godina promenilo je da su zemlje koje su bile ispod nivoa razvoja Srbije, pre svega mislim na Rumuniju i Bugarsku, sada daleko ispred nje. Poređenja radi, prema pokazatelju koji meri individualnu potrošnju po glavi stanovnika, Bugarska je 2011. godine bila na nivou od 44 odsto EU proseka, Rumunija na 47, a Srbija na 44 odsto. Danas je Bugarska na 58 odsto, Rumunija na 79, a Srbija na 49 odsto EU proseka.“

  Dakle, za 10 godina Rumunija i Bugarska su značajno povećale životni standard građana, nasuprot Srbiji u kojoj je taj standard više nego dvostruko manji od proseka Evropske unije, objasnio je Radosavljević.

  On je ukazao da su cene hrane u prethodnih godinu dana u Srbiji povećane za oko 14 odsto, što je među najvećim prosečnim poskupljenjima u Evropi.

  „Istovremeno, cena mesa je u proseku porasla preko 20 odsto. Ako na to dodamo i cene naftnih derivata koje su jedne od najvećih u regionu, dolazimo do zaključka da je za nekoliko miliona građana koji najveći deo svoje zarade troši na osnovne životne namirnice i energiju, inflacija nekoliko puta veća od zvanične“, rekao je profesor.

  Na pitanje kako će preživeti penzioneri i zaposleni od kojih većina prima penziju (150 evra) i platu (380 evra) znatno ispod proseka, rekao je da je to pitanje pre za vlast nego za ekonomiste.

  „Građani će ako se ovako nastavi morati da počnu da se bave alhemijom, jer preživeti u ovakvim uslovima ravno je nadrealnom. S inflacijom koja se polako ali sigurno bliži dvocifrenoj, situacija postaje još kompleksnija“, naglasio je.

  Pored toga, dodao je Radosavljević, u Srbiji je u prethodnih 20 godina došlo do velikog raslojavanja stanovništva.

  „To raslojavanje vidljivo je na svakom koraku, pogotovu ako iz neke manje sredine dođete u Beograd. Imate s jedne strane svega oko 30.000 građana koji zvanično zarađuju preko 250.000 dinara, a s druge strane, preko 4,5 miliona grđana koji ne mogu da dobace do 40.000 dinara mesečno“, objasnio je on.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE