Produžena saradnja: Ako zatreba, NBS od ECB može da pozajmi do mlrd. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  Produžena saradnja: Ako zatreba, NBS od ECB može da pozajmi do mlrd. EUR

  Narodna banka Srbije (NBS) i Evropska centralna banka (ECB) postigle su dogovor o produženju trajanja preventivne repo linije putem koje bi ECB, u slučaju potrebe, NBS mogla da obezbedi dodatnu likvidnost u evrima domaćem finansijskom sistemu.

  Repo linija, uspostavljena u julu 2020. godine sa planom da traje do kraja juna 2021. godine, sada je produžena za devet meseci i trajaće do marta 2022. godine, navela je NBS u saopštenju.

  Repo linija pruža mogućnost NBS da od ECB pozajmi najviše milijardu evra, pri čemu svako pojedinačno korišćenje sredstava može biti na rok od najviše tri meseca.

  Kako je istakla NBS, dinarska i devizna likvidnost u domaćem finansijskom sistemu su na visokom nivou i nijednog trenutka nisu bile ugrožene kako uoči, tako i posle izbijanja krize izazvane pandemijom kovid-19.

  Kako je objašnjeno, NBS do sada nije imala potrebu da koristi sredstva po osnovu repo linije ECB, a ne očekuje da bude korišćena ni u narednom periodu, već da posluži kao dodatni garant sigurnosti.

  Putem preventivnih repo linija ECB, u slučaju potencijalnih poremećaja na tržištima uzrokovanih pandemijom kovid-19, pruža mogućnost obezbeđivanja likvidnosti u evrima centralnim bankama zemalja koje nisu članice evrozone, u zamenu za odgovarajuća sredstva obezbeđenja (finansijski kolateral) u toj valuti (prvoklasne hartije od vrednosti u evrima).

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE