Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Programer

  Produžava se popis u većim gradovima

  Rok za završetak popisa stanovništva ističe danas, 31. oktobra, a iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) najavljuju da će popis u nekim opštinama biti produžen od jednog do sedam dana, kako bi se popisali svi stanovnici.

  Pomoćnik direktora RZS Petar Korović rekao je za da se analizira situacije i da će danas tokom dana biti zvanično saopšteno gde i za koliko još dana će popis biti produžen.

  On podseća da je popis produžen i 2011. godine za pet dana i to u velikim gradovima i opštinama.

  Prema njegovim rečima, za sada je izvesno da će popis biti produžen u nekim opštinama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

  Korović je precizirao da će produženja popisa biti u oko 30 opština na nivou cele zemlje, i to u trajanju od jednog do sedam dana, zavisno od potreba određene opštine.

  Kuća

  Stan, kuća, popis (Pixabay)

  Građani su na ovom popisu imali pravo da odbiju da odgovore na tri pitanja – o nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i veroispovesti. Sagovornik N1 kaže da je većina popisanih građana poslušala preporuke i dala odgovore i na ta tri pitanja.

  Upitan o onima koji su odbijali da se popišu, Korović je istakao da cilj Zavoda nije bio da se tim građanima pišu kazne i da je na nivou cele države izdato tek nekoliko desetina prekršajnih kazni.

  Pre podnošenja prijave prekršajnim sudovima, Zavod je, prema rečima Korovića, u više navrata pokušavao da ubedi te sugrađane da ispune svoju zakonsku obavezu. Tek pošto su tri puta odbili, protiv njih su pokretane prijave.

  Popis

  Kraj popisa najavljen u roku

  Zavod je pre nešto manje od nedelju dana procenio da će se tadašnjim tempom popisivanja, popis završiti u planiranom roku – do kraja oktobra, ali nije isključio ni mogućnost produžetka popisa.

  Zavod je ovo, kako je navedeno: “vanredno saopštenje”, izdao “povodom neprofesionalnog, netačnog i nekorektnog izveštavanja medija o Popisu stanovništva”, ali nije naveo na koji tekst je ovo saopštenje odgovor.

  Mediji su tada objavili da popis stanovništva u Beogradu neće biti završen do 31. oktobra, zbog čega se očekuje da rok bude produžen, kao i da je u pojedinim beogradskim opštinama popisana jedva polovina stanovništva.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE