Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nove internet prevare – dobili ste Smart, plaćate „samo“ poštarinu 25 evra

  Uprava carine upozorila je na pojavu internet prevaranata, koji se obraćaju u ime carine povodom lažnih nagradnih igara, apelujući na građane da ne plaćaju bilo kakvu poštarinu, otpremninu, uvozne dažbine bez detaljne provere.

  Kako se navodi u saopštenju Uprave carina, službenici carinsko-poštanskih ispostava, ali i oni koji rade na granici, svedoci su sve češćih prevara sa interneta, a žrtve iznude novca su primaoci navodnih pošiljaka iz inostranstva, koje sadrže skupe poklone ili pak veliki novac osvojen na sumnjivim lutrijama i nagradnim igrama.

  Prevaranti se građanima obraćaju u ime carinske službe Srbije ili navođenjem adresa carinskih ispostava kao mesta za preuzimanje navodnih nagrada ili pošiljaka, pritom zahtevajući izmirivanje dažbina u vrlo kratkom vremenskom roku.

  Carina je već upozoravala na slučaj gospođe, koja je pozvala prelaz Horgoš kako bi preuzela automobil marke Smart, koji je navodno osvojila na nagradnoj igri, kao i na slučaj prevarenih građana kojima je rečeno da su osvojili Ladu „nivu“.

  U oba slučaja kao adresa za preuzimanje navodne nagrade bila je navedena adresa graničnog prelaza Horgoš, a uslov da se nagrada preuzme bila je hitna uplata „troškova poštarine za poslovnu dokumentaciju“ u iznosu od oko 25 evra.

  Ističu da građani treba da imaju na umu da oni ne organizuje nikakve nagradne igre, da njena obaveštenja stižu sa zvaničnog domena carina.rs, a ne sa popularnih besplatnih servisa za elektronsku poštu, kao i da nikada zvanično obaveštenje nikada neće poslati preko društvenih mreža.

  Prvo proveriti verodostojnost

  Sem toga, ako je reč o pošiljci, rok za njihovo čuvanje je 30 dana, ne nekoliko sati, a ako nešto zaista treba da se preuzme na prelazu, o tome bi vas svakako obavestio ovlašćeni carinski službenik.

  Uprava carina apeluje na građane da, ako dobiju takvo obaveštenje, prvo provere verodostojnost sajta sa koga stiže i da pokušaju da kontaktiraju organizatora igre.

  Ukoliko vas elektronska pošta upućuje na neku od carinsko-poštanskih ili graničnih ispostava, njihove kontakte možete pronaći na sajtu Uprave carina Srbije. Uprava carina upozorava građane i da ne ostavljaju svoje lične podatke, jer oni kasnije mogu biti zloupotrebljeni, te da je u takvim situacijama najbolje da se obrate policiji i prijave slučaj.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE