Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prodajna CENA STANA na Savskom vencu 30% niža od tražene a na NBG 10%

  Razlika u traženoj i prodajnoj ceni kvadrata u starogradnji u Beogradu ide i do 30 odsto na Savskom vencu, na Vračaru i Starom gradu do 11 odsto, a na Novom Beogradu deset odsto, pokazalo je istraživanje na 73.000 oglasa za prodaju nekretnina.

  Na Savskom vencu je najveća razlika između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene u starogradnji, i ona iznosi čak 760 evra po metru kvadratnom, izračunali su na portalu 4zida.rs, koristeći zvanične podatke Republičkog geodetskog zavoda i sopstvenu bazu oglasa za prodaju nekretnina u starogradnji.

  „Na osnovu ovoga vidimo da se stanovi u starogradnji na Savskom vencu prodaju u proseku za 30 odsto nižu cenu od one koja stoji u oglasima“, jedan je od rezultata istraživanja.

  Pokazalo se i da se na opštinama Stari grad i Vračar cene stanova snižavaju za oko 11 odsto prilikom prodaje.

  „Razlika između prosečne tražene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji na Starom gradu je nešto viša od 270 evra, dok na Vračaru ta razlika iznosi 230 evra“, kažu u 4zida.rs.

  Kako se navodi, u opštini Novi Beograd prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 1.795 evra po kvadratu, a prosečna prodajna cena je 1.598 evra po kvadratu.

  „Na osnovu toga zaključujemo da se cene u pregovorima snižavaju za oko deset odsto“, stoji u analizi traženih i kupovnih cena nekretnina u starogradnji u tri beogradske opštine.

  Njihov zaključak je i da pandemija koronavirusa, iako i dalje traje, nije ostavila trajnije posledice po tržište nekretnina i da se drastičniji pad u ceni, pogotovo kod kupoprodaje nekretnina, nije desio.

  Kakvo je stanje u Novom Sadu?

  Takođe, tržište nekretnina u Novom Sadu nije značajno poljuljano pademijom. Ona je najviše uticala na to da, tokom vanrednog stanja, dođe do privremenog zastoja kupoprodaje, kao i na to da se u manjoj meri snize cene stanova za najam. Ipak, cene nekretnina koje se prodaju nisu doživele veći pad, a na pojedinim lokacijama one čak i – rastu, navodi se u zaključku.

  „Na osnovu analize vidimo da je prosečna tražena cena za stanove u starogradnji u Novom Sadu 1.417 evra/m2, dok je prosečna prodajna cena stanova u starogradnji 1.218 evra/m2. Na osnovu razlike od skoro 200 evra/m2, vidimo da se cene u kupoprodajnim pregovorima spuštaju za oko 14 odsto“, stoji u istraživanjnu.

  Kada je u pitanju novogradnja, situacija je slička kao i kod starogradnje.

  “ Tako je prosečna tražena cena za stanove u novogradnji u Novom Sadu 1.487 evra/m2, a prosečna prodajna cena takvih stanova 1.259 evra/m2. Na osnovu ovoga vidimo da kupci novogradnje u Novom Sadu, u toku pregovora, mogu da računaju na spuštanje cene od nekih 15 odsto po m2″.

  Izvor: BIZlife

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE