Krempita, Bled, hotel Park

Probali smo bledsku krempitu, na mestu gde je nastala: Ovo je priča o njoj (FOTO)

Rođena 1953. godine, krempita ove godine slavi 71. rođendan. Već sedam decenija ovaj čuveni desert krasi stolove domaćinstava, kafića i restorana širom regiona, a za one koji ne znaju – žuti kremasti kolač nastao je u poslastičarnici hotela Park na Bledu. Probali smo bledsku krempitu u bašti hotela u kom je nastala. 

Poseta Bledu nije prava ako ne probate „Originalnu bledsku kremšnitu“. Možda mislite da ste probali dobre krempite, jer, koliko može da bude različit ukus poslastice sa tvrdom i hrskavom korom od lisnatog testa i sa žutim filom, ali već prvi zalogaj originalne krempite dokazaće vam da i te kako može.

Kažu da se krempita jede viljuškom i to tako što se zabode gornji sloj testa, a potom se viljuškom prođe i kroz ostala tri sloja kako biste u jednom zalogaju probali hrskavu koricu, vazdušastu kremu od jaja i umućenu slatku pavlaku.

Naravno, tome treba dodati i prelep pogled na znamenitosti Bleda – Bledsko jezero, ostrvce i dvorac.

Krempita, Bled, hotel Park

Tajna broja sedam

„Otac“ krempite je Ištvan Lukačević. On se 1940. godine seli u Bled iz Sente i ubrzo posle rata postaje glavni poslastičar u bledskom hotelu „Park“. 1953. godine pravi krempitu koja će kasnije postati pravi hit.

On je u stvari prepolovio fil od jajeta i polovinu zamenio šlagom. Pritom je koristio kvalitetno testo od putera koje je sedam puta presavio i ostavio da prenoći, a potom ga isekao na dve kore. Zatim je napravio fini fil od svežih jaja koja je mutio sedam minuta i kada je to stavio na donju koru 7 minuta je mutio šlag.

Krempita, Bled, hotel Park

Na kraju je poklopio gornjom korom, posuo je šećerom i isekao na kocke 7×7 centimetara. Bled je tih godina počeo tek da razvija turizam, a krempita je postala prepoznatljiv faktor u turističkoj ponudi.

Kažu da je Tito obožavao da se osladi i da su uz njega u krempiti sa Bleda uživali i mnogi državnici iz celog sveta. Danas za nju znaju i Austijanci i Italijani koji su tu blizu, ali i Rusi jer se tamo izvozi. To je danas zaštićeni brend Slovenije sa patentiranim „originalnim“ receptom.

A kako da prepoznate pravu krempitu – kada se stavi na tanjir, cela bi trebalo da se zaljulja.

Kotorska ili Bledska krempita?

U osnovi se od tradicionalne krempite razlikuje po tome što se, umesto sa dve, kao obična (kao i bledska), kotorska krempita pravi sa tri kore. Ako je bledska krempita stigla iz Vojvodine, u Kotoru će vam reći da su recept za njihovu poslasticu doneli Italijani.

   Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. Prijavite se na naš newsletter.

Izvor: BIZLife/G. M.

Foto: Ž. Damjanović

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE