Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici upozoravaju: Država brojnim naknadama guši preduzetništvo

  Domaći privrednici u svom poslovanju opterećeni su mnogim nelogičnim nametima koji ih prisiljavaju da prelaze na rad „na crno“, upozorili su predstavnici Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

  „Mnogobrojni nelogični nameti guše preduzetništvo i uslove rade čine pravno nesigurnim zbog čega mnogi prelaze na crno tržište“, rekla je predstavnica udruženja Milena Amon.

  Dodala je da su privrednici opterećeni eko-taksom koja nema namenski karakter, plaćaju takse na natpise u vezi sa firmom i na privatnoj svojini, a preduzeća za puteve naplaćuju naknade za korišćenje puta tamo gde opština nije obezbedila put, pa su ga sami privrednici izgradili.

  Koji ih još troškovi opterećuju?

  Ona je rekla da postoji još niz troškova koji otežavaju poslovanje od izdataka za obuku za protivpožarnu zaštitu, izrade raznih izveštaja, obaveze arhiviranja dokumentacije.

  Naknada za korišćenje javnog dobra

  „Putevi Beograd“ ovih dana šalju rešenja privrednicima u Beogradu za 2021. godinu radi naplate naknada za korišćenje javnog dobra, odnosno naknade za puteve koje su, uglavnom sami izgradili na „javnom dobru“ kako bi se firma povezala sa opštinskim ili autoputem.

  U tom preduzeću su naveli da je naknada za put površine do 50 kvadratnih metara mesečno maksimalno 1.028 dinara, do 250 metara 616 dinara, do 500 iznosi 308 dinara, a preko 500 kvadrata 154 dinara.

  Pojedini privrednici su ovih dana dobili rešenja sa obavezom da plate više od 100.000 dinara, zbog čega su, kako su rekli, blizu odluke da zatvore firme.

  Obveznici naknade su dužni da godišnje obaveze plaćaju u mesečnim ratama, a na zakašnjenje se naplaćuje zatezna kamata.

  U slučaju da obveznici naknade ne dobiju rešenje dužni su da plaćaju akontacije do dobijanja rešenja.

  U Putevima Beograda su naveli da se naknada za korišćenje puta na javnom dobru naplaćuje prema istoimenoj odluci i zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara.

  Za 2021. godinu, kako je navelo to preduzeće, „izdato je 687 rešenja o utvrdjivanju naknade za korišćenje delova putnog zemljišta opštinskih puteva i ulica i drugog zemljišta koje koristi upravljač javnih puteva“. Na osnovu izdatih rešenja, prihod je, kako su naveli, 71,2 miliona dinara.

  Sredstva se, kako su rekli u „Putevima Beograda“, koriste za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad Beograd, upravljanje javnim putevima grada Beograda, u skladu sa godišnjim Programom poslovanja, koji usvaja Skupština grada Beograda.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE