Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici u raljama zakona

  Najvažniji razlog zbog kojeg se privrednici odlučuju da krše zakone i propise je njihov utisak da zakoni ne važe jednako za sve,  zaključak je studije „Analiza činilaca zakonitog i nezakonitog poslovanja“ koju je Ju-Es ejd radio u okviru projekta Unapređenja poslovnog okruženja.

  „Ako nema percepcije pravednosti, dolazi do urušavanja ličnih moralnih normi“, rekla je psihološkinja Jelena Pavlović na predstavljanju ove studije, prenosi list Danas.

  Prema njenim rečima u jednoj studiji OECD-a koja je pravila uporednu analizu odnosa prema poreskoj regulativi 55 zemalja, Srbija se izdvojila kao zemlja u kojoj postoji „ekstremno nepovoljno poštovanje poreske regulative“.

  Prema anketi koja je sprovedena sa privrednicima na pitanje zašto ne poštuju propise najčešći odgovori su nepredvidivost regulative, neefikasnost administrativnih procedura i nepotrebno trošenje resursa. Takođe, kao jedan od faktora pojavila se „kratka tradicija u poštovanju pravila i propisa“.

  Na pitanje kako doživljavaju inspekcije, privrednici su prvo naveli strah od kazne, ali i iznudu u smislu da inspekcije služe kao produžena ruka vlasti za punjenje budžeta.

  Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović naveo je da je u prvih sedam meseci ove godine inspektorat za rad zatekao 13.716 radnika na crno od čega je 1212.861 nakon toga zaposlen za stalno. Od avgusta 2015. godine kada je donesen zakon o inspekcijskom nadzoru je, prema njegovim rečima, kontrolisano više od 8.000 neprijavljenih radnji, a rezultat je da je polovina od njih prijavila firme.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE