Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici: Počinju OTPUŠTANJA i REZOVI, mnoge firme na „žiletu“

  Privrednici strahuju da 4. januara, kad im dospevaju odložene obaveze, neće moći da ih izmire jer je zbog pandemije pao promet, ali ne i troškovi poslovanja, pa će moći da postignu uštede smanjenjem plata i otpuštanjem zaposlenih, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

  On je za Betu rekao da će stanje u 2021. godini biti neuporedivo teže nego ove godine, jer se povećala neizvesnost, a priče o vakcini su na „dugom štapu“ jer su potrebne velike količine.

  „Pošto je otpuštanje zaposlenih bilo uslovljeno uzimanjem državne pomoći, početkom naredne godine treba očekivati ‘razrešenje’ oko broja zaposlenih, ali i smanjenja plata“, rekao je Atanacković.

  Država je u prvom „paketu“ pomoći pored isplate minimalnih zarada za zaposlene u malim i srednjim frmama, a delimično i u velikim, najpre za tri meseca odložila poreze i doprinose na zarade i porez na dobit, zabranila otpuštanje više od deset odsto zaposlenih, a uveden je i moratorijum na otplatu kredita.

  Drugim paketom pomoći bila je obuhvaćena isplata 60 odsto minimalca za dva meseca i odlaganje poreza na zarade za jedan mesec, a obaveze počinju da teku od 4. januara 2021. godine i treba da budu isplaćene u 24 rate.

  Predsednik Nacionalne asocijacije špediterskih društava i agenata Srbije Slavoljub Jevtić rekao je da je privreda tražila od države da se otpiše deo odloženih dugova.

  „Januar i februar su najgori meseci za poslovanje i odloženi dugovi će biti veliko opterećenje za firme jer ima i onih kod kojih je promet pao 35 – 40 odsto“, rekao je Jevtić.

  Dodao je da je većina firmi opterećena i kreditima kojima je kupovana oprema, a da nema nikakvih finansijskih zaliha.

  „Većina firmi je na ‘žiletu’ iako je pomoć države dosta preduzeća spasila od propadanja, ali je sada počelo otpuštanje zaposlenih“, rekao je Jevtić.

  Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić rekao je da se privreda tek počinje prilagođavati poslovanju bez državne „injekcije“.

  „Male firme iz sektora usluga verovatno će sačekati da možda nešto zarade tokom novogodišnjih praznika, a posle toga će početi zatvaranje i pravo stanje će se videti u januaru i februaru“, rekao je Rajić.

  Privreda opterećena visokim poreskim i drugim izdacima „ranjiva“ i kada joj prihodi padnu po nekoliko odsto, a ne po 10-15 i više kao sada. „Ni velikim firmama, osim možda onih u sektoru hrane nije lako“, rekao je Rajić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE