Privreda SAD u martu otvorila skoro MILION radnih mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privreda SAD u martu otvorila skoro MILION radnih mesta

  Američki poslodavci dodali su 916.000 radnih mesta u martu, što je znak da se nastavlja održivi oporavak od pandemijske recesije uz ubrzanje vakcinacija, isplatu čekova iz paketa pomoći i sve većem broju ponovo otvorenih firmi.

  Mesečno povećanje broja zaposlenih u martu, najveće od avgusta prošle godine, skoro je duplo veće nego u februaru kada je dodato 468.000 radnih mesta, saopštilo je Ministarstvo rada.

  Stopa nezaposlenosti je opala sa 6,2 odsto na šest odsto.

  Prošlog meseca zapošljavanja je bilo širom privrede. Restorani, hoteli i barovi, sektor koji je panemija najviše oštetila, dodali su 216.000 radnih mesta, građevinske kompanije, potpomognute boljim vremenskim uslovima posle nevremena u februaru, otvorile su 110.000 radnih mesta, industrijski proizvođači 53.000, a profesionalne i poslovne usluge koje uključuju dobro plaćene oblasti kao što su inženjering i arhitektura, imaju 66.000 novih radnih mesta.

  Uz to je ohrabrujući znak što se oko 500.000 žena vratilo i našlo posao, delom i zbog ponovnog otvaranja škola širom SAD. Žene su nesrazmerno napustile posao ili su prestale da ga traže tokom pandemije, u mnogim slučajevima jer su morale da brinu o deci koja su školu pohađala od kuće, putem interneta.

  Ipak, čak i sa znatnim prošlomesečnim povećanjem broja radnih mesta, u američkoj privredi je i dalje osam miliona radnih mesta manje nego što ih je bilo pre izbijanja pandemije pre nešto više od godinu dana.

  Bolji izgledi za tržište rada usledili su posle godine neviđenih gubitaka, talasa infekcija korona virusom i zatvaranja malih preduzeća.

  Brojni znaci ukazuju na to da se privreda poboljšava. Poverenje potrošača u martu dostiglo je najviši nivo od kada se pojačala pandemija.

  U studiji je utvrđeno da je prerađivačka industrija porasla u martu najbržim tempom od 1983. godine, brže se sprovodi vakcinacija, mada je porastao broj novih potvrđenih slučajeva infekcije u odnosu na niže nivoe proteklih nedelja.

  U izjavi posle objavljivanja novih podataka o radnim mestima, predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da bi se održao uzlazni trend, potrebna je dalja pomoć u obliku paketa infrastrukture koji je njegova administracija predstavila ove nedelje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE