Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Porođaj, porodilište

  Zemunsko porodilište omogućiće PRISUSTVO OCA na porođaju

  Ginekološko-akušerska klinika KBC-a Zemun dozvoliće prisustvo oca na porođaju. Biće organizovana i obuka oba roditelja o važnosti dojenja i nege bebe tokom prvih dana života, najavio je ginekolog i akušer prim. dr Tomislav Stefanović, upravnik GAK-a u KBC Zemun, prenosi zadovoljna.rs.

  Više od 55.000 ljudi potpisalo je peticiju portala Zadovoljna o potrebi prisustva bliske sobe na porođaju. Odmah su reagovali iz zemunskog porodilišta i započeli proceduru koja će omogućiti i olakšati pratnju u porođajnoj sali.

  U Ginekološko-akušerskoj klinici KBC-a Zemun biće omogućeno ne samo prisustvo oca, već i obuka oba roditelja o važnosti dojenja i nege bebe tokom prvih dana života.

  Porođaj

  Porođaj, otac (Unsplash)

  Kako će očevi učestvovati?

  „Otac će prisustvovati porođaju, ali i prvim momentima u životu bebe, što podrazumeva i dojenje, koje je od velike važnosti za razvoj novorođenčeta. Dojenje deteta je često mukotrpan proces, posebno za prvorotke. To je nešto što i otac mora da razume i da na neki način bude deo tih promena. To je u psiho-fizičkom smislu bitno za majku i za bebu. Saveti i pomoć koju pedijatrijske sestre pružaju majkama odmah po rođenju bebe, moraju se odraziti i na oca. On mora da zna kako da se ponaša prema majci, ženi, ali i detetu tokom najosetljivijih, prvih dana po njihovom izlasku iz porodilišta. Takođe, treba da razume zašto mora da se ponaša na određeni način dok traje adaptacija mame i bebe na nov način života“, objašnjava prim. dr Stefanović za zadovoljna.rs.

  Plan za uvođenje pratnje na porođaju zavisi i od epidemiološke situacije u Srbiji.

  „Naša bolnica je dugo bila u kovid sistemu. Ako ne daj bože, ponovo uđemo u taj režim rada, zbog povećanja broja novoobolelih od koronavirusa, onda nisam siguran kada ćemo uvesti pratnju na porođaju. Ipak, nadam se da su kliničko-bolnički centri završili sa kovid sistemom“, kaže prim. dr Stefanović.

  Bolnica

  Bolnica (Unsplash)

  Koji su uslovi za prisustvo oca na porođaju?

  Za uvođenje pratnje, tačnije odobravanje prisustva bliske osobe na porođaju, neophodno je ispuniti određene uslove.

  „Planiramo da oformimo boksove u kojima ćemo porađati žene koje žele da pored njih bude i partner, suprug, otac bebe, jer nije moguće obavljati porođaje sa pratnjom kada su žene zaklonjene samo paravanom. U takvim uslovima se sve čuje i vidi, nema diskrecije, pa nije zgodno da prisustvuju muževi ili drugi članovi porodice ili prijatelji, jer ne znamo da li će se ostale trudnice buniti. Ima mnogo žena koje žele samo lekare pored sebe dok se porađaju“, rekao je doktor.

  Trudnica

  Trudnica (Unsplash)

  U KBC Zemun plan za odobravanje pratnje na porođaju postoji još od 2019. godine

  „U našem porodilištu smo još pre tri godine planirali formiranje posebnih prostorija za žene koje se porađaju uz prisustvo oca bebe. Međutim 2020. godine desila se pandemija i taj plan je odložen. Imali smo od tada mnogo hospitalnih pacijenata. Kod nas bi bilo vrlo rizično za majke i za bebe da smo odobravali prisustvo oca ili nekog drugog. Sada se nadam da ćemo tokom jeseni obezbediti maksimalne uslove koji će omogućiti pratnju na porođaju. Takođe se nadam da ćemo onda moliti muževe, prijatelje, sestre, majke, da dođu i da prisustvuju porođajima. Oni će sigurno uticati na mirniju i opušteniju atmosferu tokom rađanja deteta, ali i na potencijalne neprijatne situacije koje se dešavaju u nekim porodilištima i remete čin rođenja deteta, koji mora biti besprekoran. Žena koja se porađa je na prvom mestu, jer tu ne zbrinjavamo samo nju, već i bebu. Imamo odgovornost za dva života, a to niko ne sme da zaboravi“, naglašava prim. dr Stefanović.

  Pre početka pandemije kovida 19 u Beogradu su samo u GAK Narodni front postojali uslovi za pratnju, odnosno prisustvo oca na porođaju.

  „Prisustvo partnera, supruga ili prijatelja, majke, sestre, bilo koga, u GAK Narodni front je bilo dozvoljeno do pojave korone 2020. Do tada su dva boksa bila namenjena ženama koje žele da se porode u prisustvu muža, oca deteta. Sada su zabranjene i posete, a o pratnji na porođaju se ne govori. Nekada se prisustvo ‘treće’ osobe na porođaju naplaćivalo, međutim ja sam to ukinula i dozvolila da tom prelepom činu prisustvuje svako koga trudnica želi pored sebe“, rekla je za Zadovoljnu prof. dr Snežana Rakić, ginekolog i akušer, nekadašnja direktorka GAK Narodni front.

  Izvor: Zadovoljna.rs

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE