Prištini SMETA što su Dečani na listi NAJUGROŽENIJIH

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prištini SMETA što su Dečani na listi NAJUGROŽENIJIH

  Ministri kosovske vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslali su pismo izvršnom predsedniku organizacije “Evropa nostra”, protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi. Oni zahtevaju uklanjanje manastira sa tog spiska.

  U pismu, koje prenose prištinski mediji, navodi se da je odluka “neosnovana, ne odgovara činjenicama na terenu i da je pod političkim uticajem”.

  Gervala i Ćeku tvrde da na osnovu procene lokalnih i međunarodnih institucija za sprovođenje zakona i bezbednosti, “pravoslavne crkve na Kosovu nisu ugrožene”, i pozivaju predstavnike “Evropa nostre” na “principijelnu saradnju usmerenu na najefikasniju zaštitu kulturne baštine”.

  “Protivimo se instrumentalizaciji kulturnog nasleđa u političke svrhe”, naveli su Gervala i Ćeku, pozivajući predsednika te organizacije da poseti Kosovo što je pre moguće.

  “Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati preispitivanjem vaše liste i uklanjanjem manastira Dečani”, navodi se u pismu.

  Vučić: Ne znam za ugroženiji spomenik

  Na zahteve ministara iz Prištine reagovao je i Beograd, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, a potom i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

  Ne znam koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani, rekao je predsednik Vučić i poručio da manastir pripada srspkoj i svetskoj kulturnoj baštini, da niko nema pravo da ugrožava Dečane i da će uvek imati podršku države.

  “Ne znam koji je spomenik ugroženiji da ne kažem u svetu, ali u našem delu Evrope”, rekao je Vučić u Pragu odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Prištine da će tražiti da se Dečani skinu sa liste ugroženih spomenika.

  Rekao je da će i SPC imati podršku države Srbije u očuvanju manastira, da će država pokušati da objasni poziciju manastira Dečani i nepoštovanje sudskih presuda, kao i kršenje domaćih i međunarodnih pravnih normi. U pitanju je arogancija nečijih vlasti, napomenuo je Vučić.

  Gojković: Manastir pod vojnom zaštitom 22 godine

  Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković apelovala je na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da u slučaju manastira Visoki Dečani “ne podležu političkim pritiscima”, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama.

  Gojković je ocenila da su Visoki Dečani “verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagrađen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine”.

  “U proteklom periodu privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost manastira umanjila, već u najmanju ruku tolerišu i dopuštaju poteze lokalne vlasti u opštini Dečani, koja odbija da sprovede odluku čak i Ustavnog suda u Prištini, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta”, navela je Gojković, a preneo njen kabinet.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE