Primirje SAD i EU oko carina na čelik i aluminijum

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Primirje SAD i EU oko carina na čelik i aluminijum

  Evropska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminijum, objavila je Evropska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.

  EU neće dodatno povećavati kompenzacijske carine 1. juna, kao što je planirano, budući da je interesu obe strane da se sukob ne zaoštrava, stoji u saopštenju.

  Bivši američki predsednik Donald Tramp uveo je carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, a EU je uzvratila carinama na uvoz američkih proizvoda poput viskija, pantalona i motocikala.

  Brisel i Vašington će sada početi pregovore kako bi se spor rešio do kraja godine, stoji u zajedničkom saopštenju koje su potpisali potpredsednik EK Valdis Dombrovskis, američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai i američka ministarka trgovine Đina Raimondo.

  Cilj obe strane je da “sačuvaju naše ključne kompanije”, ističu.

  “Da bi se osiguralo najkonstruktivnije moguće okruženje za zajednička nastojanja, strane su saglasne su da će izbegavati promene u tim pitanjima koje negativno utiču na bilateralnu trgovinu”, dodaje se u saopštenju.

  EU i SAD su se saglasili i da im je u zajedničkom interesu da sarađuju kako bi “pozvale na odgovornost zemlje poput Kine, koje podržavaju mere iskrivljavanja trgovine”.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE