Presuda državi: Kazna POLA MILIONA EUR dnevno zbog rudnika lignita

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Presuda državi: Kazna POLA MILIONA EUR dnevno zbog rudnika lignita

  Sud pravde EU naredio je da Poljska mora da plaća kaznu od 500.000 evra dnevno zato što nije poštovala privremenu meru da po tužbi Češke mora da prekine eksploataciju rudnika lignita.

  Sud EU u Luksemburgu upozorio je da privremena mera ima za cilj da spreči moguće velike ekološke štete i rizike po zdravlje ljudi, pošto je Češka Poljsku tužila da zbog njenog rudnika češka sela blizu granice sa Poljskom ostaju bez podzemnih voda i pijaće vode, a takođe i zato što je Poljska prekršila pravila procene ekoloških posledica proširenja tog rudnika.

  “Poljska vlada neće zatvoriti rudnik Turov. Od početka tvrdimo da bi prekid eksploatacije u rudniku Turov ugrozio stabilnost poljskog elektroenergetskog sistema. To bi značilo negativne posledice po energetsku bezbednost miliona Poljaka i za celu EU”, kazao je o današnjoj odluci o kazni portparol poljske vlade Pjotr Miler.

  Portparol je optužio Sud EU da je pribegao merama i kaznama neadekvatno strogim u odnosu na problem, posebno što Poljska i Češka vode pregovore da se spor reši mirno.

  Poljska proširuje rudnik lignita Turov na površinu 30 kvadratnih kilometara do dubine 330 metara a Češka kao uslov da povuče žalbu Sudu EU zahteva da se u rudniku napravi podzemni zid koji bi sprečio odliv podzemnih voda, takođe da se ponovo provere neke dozvole za eksploataciju lignita u Turovu i da se dogovori kompenzacija, kao i kazne za Poljsku ako bi prekršila dogovor.

  Problem prebacivanja problema na evropske sudove

  Iako su saveznici u okviru Višegradske grupe, zvanični Prag nema poverenja u Varšavu i zahteva da Poljska prvo ispuni uslove i obećanja iz budućeg sporazuma dve vlade kojim bi trebalo da se završe razgovori.

  Prema saznanjima čeških medija trenutno nisu ekološki problemi glavna prepreka za dogovor Češke i Poljske već je zapelo na tome što Češka insistira da eventualne sporove rešavaju evropski a ne poljski sudovi, što bi želela zvanična Varšava, jer Češka nakon kontroverzne pravosudne reforme u Poljskoj ne veruje u nepristrasnost poljskog pravosudja.

  “Pretpostavljam da će rudnik i dalje raditi, elektrana takodje, jer pruža energetsku bezbednost tom regionu Poljske. Kazna je čudna, mi se s njom ne slažemo. Sa češke strane granice u prečniku od nekoliko desetina kilometara ima pet rudnika a u Nemačkoj četiri a kažnjen je naš rudnik. Gde je tu solidarnost medju narodima, gde je tu podrška transformaciji Poljske, gde je saradnja zemalja EU”, kazao je danas šef Poljske energetske grupe koja je vlasnik Turova Vojćeh Dombrovski.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE