"Prestižu Davos": Za ar na Zlatiboru 75.000 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Prestižu Davos”: Za ar na Zlatiboru 75.000 EUR

  Cene placeva na Zlatiboru počele su poslednjih godina da rastu, a eksplodirale završetkom “Gold gondole”.

  Primera radi, opština Čajetina nedavno je oglasila prodaju jedne parcele od nepunih 70 ari u blizini centra Zlatibora po početnoj ceni od 25.000 evra po aru, a na licitaciji je dostigla iznos od 75.000 po aru.

  “Osim te prodali smo i još neke parcele, po ukupnoj ceni od devet miliona evra, što je dovoljno da vratimo kredit za gondolu koji je iznosio sedam i po miliona. Gondola nam je otvorila nove perspektive. Povećala se vrednost zemljišta i to nam daje mogućnost da budžetski novac od prodaje i naknada za građevinsko zemljište ulažemo u nove razvojne projekte.”

  Ovo je, pored ostalog, u intervjuu za lokalne novine Zlatiborske vesti izjavio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

  “Zlatibor će preteći Davos” naslov je tog teksta, a čelnik ovog kraja o prodaji opštinskih parcela na Zlatiboru podseća da je vreme pandemije ovde iskorišćeno za završetak važnih projekata.

  Rekonstruisan je centar Zlatibora i jezero, izgrađene su pristupne saobraćajnice i staze, zamenjena dotrajala komunalna infrastruktura na tom prostoru…

  Početkom godine puštena je u rad najduža panoramska žičara “Gold gondola””, koju je u potpunosti finansirala lokalna samouprava sa 13,5 miliona evra, a letos je otpočeo probni rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Zlatibor.

  “Tim i ranije završenim projektima stvoreni su povoljniji uslovi za dolazak ozbiljnih investitora i većeg broja gostiju. A to znači i povećanje prihoda u opštinskom budžetu koji se svake godine uvećava za 20 do 30 odsto, s tim što će ove godine čak 40 odsto biti veći od prošlogodišnjeg i dostići četiri milijarde dinara”, izjavio je predsednik opštine Čajetina.

  Prema njegovim rečima, pred Zlatiborom je velika investicija – gradnja modernog sportskog kompleksa sa 15 otvorenih terena, kakav nedostaje turističkom centru u koji na pripreme dolazi sve više domaćih i stranih sportskih ekipa.

  Za ovaj projekat Vlada Srbije je obezbedila osam miliona evra, a učešće opštine je u troškovima komunalnog opremanja parcela. Procena je da za taj poduhvat treba još oko pet miliona evra. U toku je priprema projektne dokumentacije da bi naredne godine počela gradnja.

  Osvrnuo se i na početak prve faze izgradnje novog vodosistema “Sušičko vrelo” koji treba da zameni dosadašnju upotrebu vodosistema na Ribničkom jezeru.

  Na širem prostoru oko Ribničkog jezera i međustanice gondole planiramo da izgradimo “Zlatni grad”, novi kompleks predviđen našim razvojnim planovima u oblasti zdravstvenog i sportskog turizma.

  “Na tom prostoru neće biti dozvoljena individualna gradnja već će se graditi hoteli visoke kategorije, sportski tereni i slični sadržaji. U toku je izrada master plana i već se javljaju zainteresovani investitori. Procenićemo šta je bolje za opštinu: da li model javno-privatnog partnerstva ili privatni investitor pojedinac, što će pokazati studija opravdanosti.”

  Ribničko jezero poslužiće za sve sadržaje na vodi, koje su zahtevali naši građani i turisti, rekao je pored ostalog Milan Stamatović.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE