Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preporuka TRUDNICAMA: Vakcinacija u PRVOM TRIMESTRU

  Trudnice se mogu vakcinisati protiv kovida 19 u prvom trimestru trudnoće i što je trudnoća starija, veći je rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike, rekla je Ana Mitrović, načelnica bolnice u Narodnom frontu.

  Ona je za Dnevnik RTS rekla da „različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji a posebno grupi kao što su trudnice, svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne“.

  Doktorka je rekla da se njeno iskustvo do sada sa vakcinisanim trudnicama uklapa u preporuke dobijene sa Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju.

  „Te smernice smo od početka pratili, koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom i hipertenzijom, nego i kod naizgled zdravih trudnica, a u ovom trenutku najbolja preporuka je za Fajzer vakcinu“, rekla je ona.

  Prvi i najvažniji problem vezan za kovid 19 infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju i otežano disanje, i da će ih vakcina samim tim zaštititi od osnovnih komplikacija, objasnila je doktorka.

  „Preporuke su da se trudnice vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka je da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20, nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji, zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela“, rekla je dr Mitrović.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE