Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preminuo naš čuveni hirurg

  Profesor Zoran Krivokapić preminuo je u 68 godini. Bio je vodeći naš i svetski stručnjak u oblasti kolorektalne hirurgije i proktologije.

  U praksu je uveo i široko popularisao više od 46 dijagnostičkih postupaka i operativnih metoda. Obavio je više od 5.000 veoma komplikovanih operacija karcinoma debelog creva.

  Prof. dr sc. med. Zoran Krivokapić, rođen je u Zvečanu 27. avgusta 1955. godine.

  Bio je čuveni srpski kolorektalni hirurg, redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i načelnik Trećeg odeljenja za kolorektalnu hirurgiju Prve hirurške klinike.

  Takođe, bio je član je Kraljevskog udruženja hirurga Engleske (FRCS).

  U Prvoj hirurškoj klinici je uveo veliki broj novih dijagnostičkih metoda i operativnih procedura.

  Organizovao je brojne međunarodne projekte i kongrese. Za dopisnog člana SANU izabran je 1. novembra 2012. godine, a za redovnog 8. novembra 2018. godine.

  Prvo medicinsko obrazovanje stekao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je 1980. godine diplomirao. Za asistenta na Katedri hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izabran je 1989. godine, za docenta 1994, za vanrednog profesora 1998, a 2007. za redovnog profesora.

  Međunarodni ugled

  Doktor Krivokapić bio je gostujući profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije, Keck School of Medicine – SAD, Medicinskom univerzitetu u Krajovi, Rumunija, Medicinskom fakultetu u Nišu, Medicinskom fakultetu u Podgorici, Medicinskom fakultetu u Foči i Medicinskom fakultetu u Skoplju, počasni doktor nauka Medicinskom univerzitetu u Krajovi. Osnivač je Društva koloproktologa Jugoslavije.

  Njegov međunaroni ugled potvrđen je izborom za punopravnog člana Engleskog Kraljevskog Koledža hirurga. Bio je član brojnih domaćih i inostranih udruženja.

  Profesor Krivokapić bio je direktor i generalni sekretar Svetskog udruženja univerzitetskih kolorektalnih hirurga. Takođe je bio Predsednik Evropskog udruženja koloproktologa (ESCP). Član je Američkog koledža hirurga i počasni član Američkog udruženja kolorektalnih hirurga.

  Bio je predsednik hirurške sekcije SLD, kao i član medicinske akademije SLD.

  Brojne nagrade i priznanja

  Dobitnik je mnogih priznanja među kojima je i ona za afirmaciju i dostignuća na naučnom i stručnom planu u oblasti koloproktološke medicine Central and Easter European Club of Coloproctology.

  Od Udruženja kolorektalnih hirurga Velike Britanije i Irske uručena mu je nagrada za unapređenje kolorektalne hirurgije u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

  Od predsednika države primio je Svetogorski orden za promociju Srbije u svetu i doprinos medicinskoj nauci.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE