Preminuo direktor IT giganta, prodajni GENIJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Silicijumska dolina

  Preminuo direktor IT giganta, prodajni GENIJE

  Nakon kratke i teške bolesti preminuo je Mark Hurd, izvršni direktor kompanije Orakl, jedne od najvećih firmi Silicijumske doline.

  Mark je bio jedan od mojih najbližih prijatelja i pouzdanih kolega, izjavio je osnivač Orakla Leri Elison, dodajuci da je cela kompanija njegovom smrću izgubila voljenog lidera čija je ličnost dotakla živote mnogih njegovih zaposlenih.

  Početkom meseca, Hurd je svojim zaposlenima poslao obaveštenje da “zbog privatnih razloga medicinske prirode odlazi na bolovanje kako bi se fokusirao na zdravlje”.

  Hurd je svoju karijeru u firmi Orakl, vrednoj gotovo 200 milijardi dolara, započeo 2010. godine, samo mesec dana nakon što je zbog optužbi za seksualno uznemiravanje bio prisiljen da podnese ostavku na funkciju izvršnog direktora kompanije Hjulet-Pakard.

  Iako se za to vreme govorilo da je Hurd prodajni genije, njegov mandat na čelu HP ostao je obeležen optužbama za smanjivanje plata, korporativnu špijunažu i seksualno zlostavljanje.

  Ipak, unutarnja istraga HP dokazala je da su optužbe o seksualnom uznemiravanju bile neosnovane, pa mu je kompanija morala platiti 12 miliona dolara odštete i veliki deo svojih deonica.

  Leri Elison je svoje je konkurente tada javno kritikovao zbog “najgore kadrovske odluke od otpuštanja Stiva Džobsa iz Epla”, te mu je ponudio čelnu funkciju u svojoj, konkurentskoj, kompaniji Orakl.

  Leri Elison (foto: Twitter)

  Hurdov prelazak iz HP u Orakl je te godine bila glavna vest u Silicijumskoj dolini koja je uzburkala strasti tehnoloških divova.

  HP je tužio Orakl kao pokušaj da spreči Hurda da se pridruži upravnom odboru konkurentske firme, strahujući da će ogorčeni bivši zaposleni novoj kompaniji odati kompromitujuće poslovne tajne.

  Od kada se Hurd pridružio Oraklu kompanija je osetno unapredila svoj poslovni model, što je bilo od presudne važnosti jer su tih godina nezaustavljivo počeli da cvetaju Gugl, Amazon i Majkrosoft.

  Osim što je obogatio kompanijin portfolio, inicirao je program za studente kojima je omogućavao usavršavanje u jednoj od najuspešnijih firmi Silicijumske doline.

  Izvor: Novac.hr

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE