Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preminula proslavljena srpska operska pevačica

  Proslavljena srpska umetnica, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta, Breda Kalef Simonović preminula je u Beogradu u 93. godini, saopštio je taj teatar.

  Rođena je 7. decembra 1930. godine u Beogradu. Potiče iz jedne od najstarijih jevrejskih porodica, koja je iz Španije, preko Soluna, stigla u Beograd. Završila je Muzičku akademiju, a posle diplomiranja boravila je u Italiji na usavršavanju kod Marije Karbone.

  „Više od tri decenije, svojim nepresušnim talentom, ogromnom harizmom i raskošnim glasom mecosoprana podjednako je osvajala srca publike i stručne kritike, suvereno gospodareći operskim scenama, ne samo u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, nego i širom Evrope i sveta“, navode u Narodnom pozorištu.

  Tokom karijere odigrala je 61 premijernu ulogu, kao i 710 predstava u Beogradu i 242 na gostovanju.

  Pevala je u više od 50 vodećih mecosopranskih uloga među kojima se izdvajaju „Karmen“, „Don Kihot“, „Samson i Dalila“, „Trubadur“, „Knez Igor“, „Boris Godunov“, „Evgenije Onjegin“, „Lukrecija, „Đakonda“, „Verter“ i brojne druge.

  Gostovala je samostalno ili sa ansamblima Opere Narodnog pozorišta širom sveta – u Grčkoj, Španiji, Austriji, Mađarskoj, Egiptu, Irskoj, Italiji, Rusiji, Nemačkoj, Izraelu, SSSR-u, SAD, kao i u svim većim gradovima nekadašnje Jugoslavije.

  Za svoj umetnički rad dobila je brojna značajna priznanja: Plaketu Narodnog pozorišta u Beogradu, Pečat Narodnog pozorišta, Nagradu Narodnog pozorišta za najbolja godišnja izvođenja za Ćeku u „Đokondi“ Amilkare Ponkijelija i Majku Jugovića u „Otadžbini“ Petra Konjovića.

  Dobitnica je Nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi Srbije, a 2021. dobila je Zlatnu medalju za zasluge.

  Fondacija koja nosi njeno ime ustanovila je 2016. godine Nagradu „Breda Кalef“ koja se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE