Premijerka se požalila: U Srbiji prisutna „eho atmosfera“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je u Srbiji prisutna „eho atmosfera“ u kojoj je sve manje dijaloga, ali da je vlada otvorena za razgovor i inicijative koje dolaze iz civilnog društva, privatnog sektora, institucija.

„Ni jedna vlada ne zna šta je najbolje za svaki segment društva i ako želi da bude uspešna, ona mora da sluša i vodi dijalog sa civilnim društvom. Ova vlada želi da sluša i čuje i želi da ima input kako bi menjala društvo na bolje“, rekla je Brnabićeva na skupu „Dobro upravljanje i efikasnost gradjanskog učešća“.

Prema njenim rečima, glavni neprijatelj demokratije jeste ogromna polarizacija društva, zbog koje se ono deli na grupe „za i protiv“, a koje otvoreno i agresivno postupaju.

„Prisutna je eho atmosfera – okruženi smo istomišljenicima i nema debate… Srbija ima potencijala i nadam se da možemo da napravimo iskorak“, rekla je premijerka.

Kao primer, navela je sastanak sa Grupom za slobodu medija koji se, kako je navela, završio tako da su „smo se složili da se ne slažemo“ kakva je medijska slika u Srbiji.

„Složili smo se i da nismo neprijatelji i da iako se ne slažemo, da ćemo kroz razgovor probati da približimo stavove“, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je kazala da je zabrinjava trend pada zainteresovanosti gradjana koji žele da participiraju u politici, jer upravo oni svojim zalaganjem mogu da menjaju državu i društvo.

„Većina želi da se bavi politikom zarad ličnih interesa i u tome nam mediji nisu pomogli, čak ni oni istraživački, a treba da se bave politikom jer vole svoju zemlji i žele promene“, ocenila je Ana Branbić.

Prema poslednjem istraživanju jednog od organizatora skupa – nevladine organizacije CRTA, samo četvrtina gradjana je zainteresovana da participira u politici, a izbore vidi kao jedini način učešća u gradjanskim procesima.

Istraživanje je pokazalo i da 75 odsto gradjana ne veruje da svojim agažmanom može da izazove promene na lokalnom i nacionalnom nivou.

Izvor: Beta

Foto: Beta

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE