Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Premijerka PROCENILA: Ovo NIJE najteža epidemiološka situacija

  Ovo nije najteža epidemijska situacija, bez obzira na to što je broj novozaraženih bio najveći 29. septembra, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

  Ona je istakla i da mere ne mogu biti iste kada imate vakcinu i kada je nemate, „zato što to praktično znači da vi u vakcinu ne verujete“.

  Poručila je da će pandemija prestati ili kada postignemo kolektivni imunitet – na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo.

  „Sa ovim brojevima zahvaljujući vakcinaciji nemamo najtežu epidemijsku situaciju u bolnicama. Tada smo imali mnogo više hospitalizovanih. Mi vidimo učinak vakcinacije“, rekla je premijerka.

  Brnabić navodi da će pandemija prestati na jedan od dva načina.

  „Mi moramo da pričamo o ličnoj odgovornosti, građanskoj solidarnosti, o potrebi da se vakcinišemo, zato što će pandemija prestati ili kada postignemo kolektivni imunitet na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo. Dakle, jedno od ta dva“, poručila je premijerka.

  Zašto nisu donete nove mere?

  Upitana zašto na sednici Kriznog štaba nisu donete nove mere, rekla da je da bi u tom slučaju svi pričali o restriktivnim merama, o tome da li kafići rade do 17 ili ne rade, a odmah kada bi popustili mere, ponovo bi se popeo broj novozaraženih i ponovo bi imali problem u bolnicama.

  „Mi danas pričamo samo i isključivo o vakcinaciji, zato što je vakcinacija jedini spas. To jeste lek koji mi imamo, velika prednost u odnosu na to kako je bilo u prethodnim talasima“, istakla je Brnabić.

  Što se tiče eventualnog uvođenja obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika, ističe da je gledala statistike i da ona može i želi da priča o tome šta je moguće u realnom životu.

  „Ne želim da pričam o merama koje su marketinške, samo da bi one lepo zvučale“, istakla je premijerka.

  Brnabić vs SZO

  Podsetimo, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Marjan Ivanuša izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji najgora u Evropi, što je u suprotnosti sa izjavom premijerke koja kaže da „ovo nije najteža epidemiološka situacija“.

  „Kao predstavnik SZO mogu da kažem da svaka država sama određuje koje će mere primenjivati, ali sam kao lekar bliži stavu medicinskog dela Kriznog štaba koji je tražio da mere u Srbiji budu pooštrene, jer bolje je sprečiti nego lečiti, posebno kada je reč o pandemiji“, kazao je Ivanuša.

  IZJAVA DANA: Srbija i zvanično najgora u Evropi

  Izvor: RTS, BIZLife

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE