Prekretnica u EU: Uskoro isti MINIMALAC u Nemačkoj i Hrvatskoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prekretnica u EU: Uskoro isti MINIMALAC u Nemačkoj i Hrvatskoj

  Krenulo je sa Uberom, a danas sve više biznisa želi da se pretvori u platforme i zato EU planira da uvede minimalnu platu na nivou Unije.

  Zastupnici Evropskog parlamenta traže da se za zaposlene raznorodnih onlajn platformi propišu minimalna plata i minimalni radni uslovi, te da im se omogući da bolje balansiraju između poslovnog i privatnog života, piše hrvatski portal Novac.hr.

  „Evropska unija jedna je od najbogatijih regiona u svetu, ali 95 miliona Evropljana živi na rubu siromaštva. Ne smemo da dopustimo da ekonomski ciljevi nadjačaju socijalnu zaštitu“, rekla je Ozlem Demirel, zastupnica Ujedinjene evropske levice/Nordijske zelene levice.

  Evroparlamentarci su pozdravili predlog Evropske komisije da se izda direktiva o primerenim minimalnim platama, opisavši ga kao važan korak na putu do toga da je svako adekvatno plaćen za svoj rad, kao i da može da učestvuje u društvenoj zajednici.

  Zastupnici naglašavaju da zakonom propisana minimalna plata mora biti iznad granice siromaštva i da poslodavci od minimalne plate ne bi smeli da odbijaju troškove rada poput smeštaja, poslom uslovljene uniforme, alat, ličnu zaštitu i drugu opremu.

  Rečeno je i da se zakonodavni okvir o minimalnim uslovima rada mora primenjivati na sve radnike, pa i na atipične delatnike u digitalnoj ekonomiji koji često rade u nesigurnim uslovima. Ti radnici, smatraju evroparlamentarci, moraju da budu pokriveni postojećim zakonima o radu i socijalnoj nezi, a mora im se dopustiti i kolektivno ostvarivanje prava.

  Zastupnici smatraju da se ženama, s obzirom na to da im u većoj meri prete siromaštvo i isključenje iz društva, mora osigurati pristup pristupačnim i kvalitetnim uslugama brige o deci. Uz to, rečeno je i da se mora nastaviti s radom na eliminaciji razlika u finansijskoj kompenzaciji žena i muškaraca.

  Prema definiciji Evrostata, kada pojedinac radi više od pola godine, a raspoloživ mu je dohodak manji od 60 odsto srednjeg prihoda domaćinstva nakon socijalnih transfera (na primer, novčana podrška za novorođeno dete, invalidnina i naknada za topli obrok), tada mu preti siromaštvo zaposlenih.

  Evrostatovi podaci pokazuju da se 9,4 odsto stanovništva Unije u 2018. godini nalazilo na rubu siromaštva.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE