Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mark Kuban, preduzetnik

  Uspešan preduzetnik ne ide u penziju: Mark Kuban u 64. tvrdi da je previše konkurentan

  Pre skoro četiri decenije, 25-godišnji Mark Kuban, preduzetnik i vlasnik Dalas Maverika, NBA tima, imao je cilj: želeo je da se povuče iz svog posla u roku od 10 godina.

  Ali do danas, 64-godišnji milijarder i dalje radi kao investitor i preduzetnik. Od posedovanja Dalas Maveriksa do uloge u seriji „Shark Tank“, Kuban kaže da je daleko od toga da je spreman da stane.

  U nedavnoj epizodi podkasta „Re:Thinking“ sa Adamom Grantom, Kuban je rekao da postoji razlog zašto se još uvek nije povukao.

  „Previše sam konkurentan“, rekao je Kuban, dodajući da ga je ovakav način razmišljanja upravo doveo do duge i uspešne karijere.

  „Kada sam imao 25 godina i imao svoju prvu kompaniju, želeo sam da se obogatim. Želeo sam da se povučem do svoje 35. godine i to je dovelo do odluka koje sam doneo“, rekao je Kuban.

  Mark Kuban, preduzetnik

  Mark Kuban, preduzetnik (Screenshot YT)

  Kako razmišlja uspešan preduzetnik?

  Ali nakon prodaje svoje prve kompanije, MicroSolutions, 1990. godine, Kuban je nešto shvatio: pokretanje, prodaja i ulaganje u kompanije bili su za njega kao sport — i to onaj za koji je znao da može da nastavi da pobeđuje godinama koje dolaze.

  „Svaki preduzetnik razmišlja u dubini duše: ‘Želim da budem onaj preduzetnik koji narušava industriju i menja je’. Šta je bolje od toga?“, objasnio je Kuban, prenosi CNBC.

  Drugim rečima, Marku Kubanu možda neće trebati dodatni novac, ali on je i dalje uzbuđen zbog povrata obećavajućih investicija. Budući da sada zarađuje na investiciji, kako je rekao u podkastu, „samo će ponovo da ga uloži.“

  Sa 64 godine, Kuban ne razmišlja da zatraži svoju penziju iz socijalnog osiguranja – i znatno je bogatiji od prosečnog penzionisanog Amerikanca u svojoj starosnoj grupi. U julu je investiciona kompanija Vanguard otkrila da Amerikanci između 55 i 64 godine obično imaju skoro 90.000 dolara ušteđenih za penziju. Iako Kuban nije otkrio koliko ima, Forbes procenjuje da je njegova neto vrednost 4,6 milijardi dolara.

  Mark Kuban, preduzetnik

  Mark Kuban, preduzetnik (Screenshot YT The Daily Show with Trevor Noah)

  Prevremena penzija nije rešenje

  Neki stručnjaci kažu da je prevremeno penzionisanje precenjeno. Skoro dve trećine ljudi od 57 do 66 godina odlazi u prevremenu penziju, iako je prosečno bogatstvo za tu starosnu grupu 144.000 dolara. To je manje od tri godine prosečne potrošnje domaćinstava, napisao je Lorens J. Kotlikof, ekonomista sa Harvarda, za CNBC Make It u februaru. Rezultat je da rani penzioneri često završe sa manje ušteđenog novca i smanjenjem ukupne životne ispunjenosti, kazao je Kotlikof.

  Međutim, nema izgleda da će se Kuban uskoro povući.

  U januaru je pokrenuo „Cost Plus Drugs“, kompaniju koja nudi generičke lekove po nižoj ceni od tipičnih apoteka. I dok ga je takmičarski duh naveo da započne posao, Kuban je rekao da je više fokusiran na misiju kompanije nego na ostvarivanje profita – i to je jedan od razloga zašto „Cost Plus Drugs“ može da ponudi lekove po pristupačnim cenama.

  „Ako imam 25 godina i radim ovo ponovo, verovatno razmišljam: ’Ok, šta mogu da uradim da bih stekao?’ Ali sada…granična vrednost mog sledećeg dolara je minimalna. Neće mi mnogo promeniti život. Dakle, moj proces donošenja odluka je potpuno drugačiji”, zaključio je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE