Predstavljamo BIZmame: Žena, majka, kraljica JELENA GAVRILOVIĆ ŠARENAC

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predstavljamo BIZmame: Žena, majka, kraljica JELENA GAVRILOVIĆ ŠARENAC

  Poslovna mama trenutno ne nosi štikle i ne šminka se. Ne ustaje ujutru da namešta frizuru i pegla stvari za posao. Poslovna mama umesto poljupca na vratima i „Vidimo se u pet“, sada kaže „Dobro jutro, šta ćemo za doručak?“. Njene kolege za stolom sada su predškolci, osnovci, srednjoškolci… Na sastancima se priča o Pitagorinoj teoremi, uče se pesmice, prave se kolaži.

  Ipak, BIZmama mora i da radi. Istina je da njeno radno vreme nikada nije trajalo od 9h-17h, ali je sada možda mnogo teže nego pre da se sve obaveze usklade. Kroz našu akciju pod nazivom BIZmame upravo želimo da pokažemo svakodnevicu majke koja je u ovoj situaciji i učiteljica i kuvarica i uspešna poslovna žena, brižna majka i supruga i još mnogo toga.

  Predstavljamo još jednu BIZmamu Jelenu Gavrilović Šarenac, Head of Corporate Communications u Henkel Serbia and Henkel Adria (Bosnia-Herzegovina, Croatia, Slovenia).

  Kako ste se prilagodili novim uslovima rada?

  Što se tiče obavljanja poslovnih obaveza, mogu da kažem da sam se prilagodila veoma brzo, skoro preko noći i prilično lako. Kompanija u kojoj radim je već pre par godina uvela koncept “home office” odnosno omogućila je zaposlenima rad od kuće u određenim situacijama. Sigurno mi zbog toga nije bilo teško da se fokusiram na rad od kuće, koji je često trajao i mnogo duže nego u redovnim olonostima. Pravi izazov se pojavio kod usklađivanja svih ostalih obaveza, vremena koje volim da provodima sa decom i želje da im pomognem da se i oni prilagode što bolje i lakše novim okolnostima, školi na daljinu, nemogućnosti da se druže sa drugarima, da odlaze na treninge, da provode vreme sa bakom i dekom. S obzirom da sam ja tek predveče bila slobodna, kada je policijski čas već bio na snazi, nismo izlazili napolje i to vreme je bilo određeno za igru i zabavu u kući.

  Da li ste otkrili neku novu super moć?

  Možda nisam otkrila novu super moć, ali sam veoma zahvalna na tipično ženskoj osobini takozvane podeljene pažnje odnosno mogućnosti da funkcionišemo kao multipraktik aparat😊 koju u ovoj situaciji smatram za pravu super moć! Ta osobina mi je pomogla da uskladim intenzivne poslovne obaveze i sve sa čim smo mi kao porodica bili suočeni.

  Da li postoje neke pozitivne strane ovakvog načina rada?

  Svaka kriza je uvek ujedno i šansa da situaciju koju prihvatamo zdravo za gotovo sagledamo i iz drugih uglova. Na taj način, upoznajemo bolje sebe ali i ljude kojima smo okruženi, promišljamo na nov način o svemu što čini našu svakodnevicu. Važno je zapamtiti sve te uvide i sa novim znanjem o sebi i drugima, biti zahvalan na svakoj prilici u kojoj možemo da se menjamo i napredujemo, čak i kada nam je nešto uskraćeno zbog promenjenih okolnosti. Za mene je pozitivna strana i trenutak u kome sam sagledala svoju decu u novoj situaciji i shvatila do koje mere su oni samostalni i kako mogu i ja ponekad da se oslonim na njih.

  Šta vam je najteže palo?

  Najteže mi je pala nemogućnost da se fizički krećem, jer sam imala puno posla, i često sam završavala sa sastancima i mejlovima oko 18.00 h ili 19.00 h, a tada je već bio na snazi policijski čas, tako da danima nisam stizala da izađem u šetnju. Čim je početak policijskog časa pomeren na 18.00 h, svakoga dana sam sa sinom, nekad i sa suprugom, vozila bicikl posle 17.00 h, makar i po pola sata.

  Savet za sve mame koje su u sličnoj situaciji?

  Mame su super bića a kao takva uvek mogu da pronađu skrivenu snagu i novi motiv da održe osmeh na licima svojih ukućana, pruže im ljubav i podsticaj da se oni i u novoj situaciji osećaju bezbedno. S obzirom da radimo od kuće, važna je podrška i razumevanje u porodici, kako bi svi uspeli da obavimo svoje obaveze. U novoj situaciji treba uvesti i neke nove navike, po kojima ćemo lepše pamtiti ovo vreme. S obzirom da imamo dvorište, mi smo na primer, sređivali dvorište, sadili biljke, šišali ogradu i na taj način provodili kvalitetno vreme zajedno.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE