Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predsednik Bocvane preti Nemačkoj: Poslaćemo vam 20.000 slonova, ne šalim se!

  Predsednik Bocvane Mokvetsi Masisi zapretio je da će poslati 20.000 slonova u Nemačku, u trenutku kada se dve zemlje spore oko uvoza lovačkih trofeja.

  „Ne šalim se“, rekao je Masisi za nemački tabloid BILD.

  Masisi je napao nemačku saveznu vladu, a posebno Ministarstvo životne sredine, koje je predvodila ministarka zelenih Štefi Lemke, zbog nastojanja da zabrani uvoz lovačkih trofeja uprkos prenaseljenosti slonova u Bocvani, prenosi Politico.

  „Vrlo je lako sedeti u Berlinu i imati mišljenje o našoj situaciji u Bocvani. Plaćamo cenu dok čuvamo ove životinje za svet“, rekao je on.

  Bocvana, u kojoj živi oko 130.000 slonova, prema rečima predsednika, već je poslala 8.000 u Angolu.

  „Takođe bismo želeli da damo takvu ponudu Saveznoj Republici Nemačkoj. Nećemo prihvatiti ne kao odgovor“, najavio je Masisi. „Želimo da naši slonovi slobodno lutaju. Nemačko vreme je loše za njih. Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj poklon od nas“, dodao je on.

  Zvaničnici te južnoafričke zemlje već su protestovali zbog potencijalne britanske zabrane uvoza trofeja lovcima koji odlaze na safari, upozoravajući u martu da će poslati 10.000 slonova u Hajd park u Londonu.

  Foto turizam umesto lova na trofeje

  Organizacija za prava životinja PETA podržava Lemkeine planove da ograniči i eventualno zabrani uvoz, nazivajući lov na trofeje „hobijem bogatih, umornih ljudi koji imaju više novca nego morala“.

  „Užasne sume koje lovci amateri potroše na lov ne završavaju kod siromašnog stanovništva ili uprave nacionalnog parka, već gotovo isključivo u džepovima turoperatora i vlasnika lovačkih farmi“, rekao je portparol PETA za POLITICO.

  Bocvana bi trebalo da u potpunosti zabrani lov zbog trofeja i umesto toga da se osloni na foto turizam za generisanje prihoda, dodao je portparol, ističući da bi žive životinje učinile više za imidž zemlje.

  Predsednik Bocvane rekao je da situacija sa slonovima u njihovoj zemlji nije nimalo laka. Slonovi su gazili ljude do smrti, usevi su uništeni, a sela opustošena.

  Takođe je pozvao ministra da izvrši inspekciju zaštite divljih životinja u Bocvani. Njegova zemlja čini više „nego bilo koja druga zemlja na svetu“, naglasio je on, dodajući da bi zabrana uvoza trofeja pogoršala siromaštvo.

  Nemačko udruženje za dobrobit životinja nazvalo je vladine planove „odavno zakasnelim“ i podelilo izveštaj iz 2022. sa POLITICO-om, u kojem se tvrdi da takvi lovovi, u stvari, pogoršavaju postojeće nejednakosti u društvu umesto da ih smanjuju.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE